"Надра" виходить у світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра" виходить у світ

1678
Завтра закінчується термін роботи тимчасового адміністратора в банку "Надра" - вже призначені глава правління та спостережна рада фінустанови. За наступні півроку в банку сподіваються повернути минулу довіру вкладників, але експерти впевнені, що очищення репутації займе роки.
У найближчі п'ять років очолювати правління буде Валентина Жуковська, наглядова рада на три роки перейде під вплив бізнес-партнера Дмитра Фірташа - Івана Фурсіна.
Зміни в складі спостережної ради, на думку аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, відображають поточну структури власників банку: посилення контролю над діяльністю установи бізнес-група Фірташа вводить своїх представників в раду. "Установа готується до виведення тимчасової адміністрації. Ми вважаємо, банк повертається до нормальної діяльності", - констатує співрозмовник "і".
Так, за підсумками першого кварталу банк зберіг маржинальную прибутковість, хоча показав досить скромні результати зростання операційної діяльності: кредитний портфель виріс на 2%, депозити, навпаки, скоротилися на 24% (в основному за рахунок корпоративного сегменту). "В цілому для банку з тимчасовою адміністрацією дані результати є прийнятними. Ми вважаємо, що найближчі 6-12 місяців банк ще буде відновлювати свої позиції на ринку, в тому числі, зміцнювати довіру вкладників", - прогнозує пані Туюкова. При цьому підтримку в перший час банку повинні надати операції зі спорідненою бізнес-групою, каже експерт. У будь-якому випадку, банку буде необхідний додатковий акціонерний капітал, якщо установа націлена на розвиток кредитної діяльності.
Разом з тим, як нагадує сьогодні вже голова правління банку Валентина Жуковська, ліквідність банку на сьогодні повністю відновлена. "Судіть самі: на поточний момент ліквідні активи зросли до 1,6 млрд. грн.; щомісячні надходження юридичних осіб зросли до 3,4 млрд. грн. І всі нормативи банку перебувають у повній відповідності до вимог НБУ, а наприклад, норматив миттєвої ліквідності вдвічі перевищує встановлене значення Нацбанку", - розповідає "і" пані Жуковська. Крім того, за перше півріччя поточного року кошти клієнтів банку збільшилися на 11%, і з восьмої позиції в банківському рейтингу країни він перемістився на шосту. При цьому розмір активів зріс на 14%, і з 9-го місця банк піднявся на 8-е, за розміром же кредитного портфеля фізичних осіб він посідає 4-у позицію.
Розповідаючи про плани на майбутнє, глава правління також зауважує, що на сьогоднішній день практично завершено формування управлінської команди "Надра Банку". "Виходячи на ринок нам є що запропонувати й чинним, і потенційним клієнтам. Ми розробили нові цікаві пропозиції для всіх - та фізичних, та юридичних осіб. Зокрема - в знак подяки тим клієнтів, які постійно були з нами, ми розробили "Карту лояльного клієнта", яка буде запущена з 1 вересня", - розповідає Валентина Жуковська. Головним же своїм завданням вона називає повернення банку втрачених позицій на ринку і входження в топ-5 банків України вже наступного року.
Опитані "і" експерти і учасники ринку розділяють оптимістичний настрій правління банку. За словами екс-заступника голови НБУ, колишнього заступника міністра фінансів Олександра Савченка, якщо держава нарівні з новими акціонерами фінустанови виконає свої зобов'язання - вже до літа наступного року всі забудуть про проблеми в банку "Надра". Сприяти "становленню на ноги" буде також робота менеджменту банку щодо активізації кредитування.
У будь-якому випадку, каже голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охрименко, за вклади тепер можна не турбуватися. Однак для недобросовісних позичальників відтепер настали важкі часи - кредити доведеться повертати. І нові власники банку зроблять для цього все можливе. "Тепер позичальники повинні в чергу вибудовуватися, щоб погасити кредити", - попереджає банкір про серйозні наміри нових власників фінустанови. Разом з тим реально увійти в ринок банку вдасться не раніше, ніж через рік, а на повне відновлення, у тому числі - репутаційних втрат, йому знадобиться не менше п'яти років. "Стосовно ж подальшої капіталізації банку - ситуація поки не ясна. Іде активний торг нових власників з Кабміном, але результати поки прогнозувати важко", - резюмує фінансист.
Залишається ймовірність, що відсутні кошти для нормальної роботи банку спробують "влити за рахунок державного бюджету", говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. "Основна проблема, що впливає на перспективи банку, ще не вирішена. Рішення питання про те, скільки грошей потрібно банку, поки немає. Але Дмитро Фірташ, як видно, розраховує вирішити питання з мінімальними особистими витратами, тобто за рахунок бюджету", - говорить експерт. Не на користь "Надра" говорить і той факт, що на міжбанківському ринку йому не поспішають давати кредити внаслідок нерозумної політики їх витрачання в минулому. "Скарбники банків пригадують, як на зорі кризи "Надра" брав на міжбанку дуже короткі гроші і направляв їх у довгі проекти. Тепер же ліміти фінустанов для банку дуже незначні", - констатує пан Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас