Експерти: Обвалу цін на нерухомість в Україні в разі другої хвилі кризи не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Обвалу цін на нерухомість в Україні в разі другої хвилі кризи не буде

Нерухомість
8671
Суттєвого зниження цін на нерухомість в Україні в разі другої хвилі фінансової кризи, ймовірність настання якої оцінюється як вкрай низька, не буде, вважають опитані експерти ринку.
"Насамперед, хочу зазначити, що ймовірність настання найближчим часом другої хвилі фінансово-економічної кризи в Україні, на мій погляд, не висока. Будівництво є чітким індикатором економічної ситуації в країні. І сьогодні показники цього індикатора говорять про те, що в будівельній сфері йдуть стабілізаційні процеси. Тому розглядати можливий вплив другої хвилі можливої ​​кризи я б став чисто теоретично. Якщо говорити про вартість житлової та комерційної нерухомості, то обвалу цін квадратного метра, на мій погляд, не відбудеться", - сказав директор департаменту девелопменту інвестиційно-будівельної корпорації "Авантаж" (Харків) Іван Некрасов.
Він зазначив, що девелопери на сьогодні не мають достатньої кількості грошей в резерві, щоб дозволити собі істотне зниження цін. "Тому багато девелоперів, швидше за все, вважатимуть за краще призупинити і "законсервувати" проекти, ніж реалізовувати їх за ціною, нижчою за рівень собівартості", - додав він.
"У разі другої хвилі кризи основним процесом, який буде обумовлювати ситуацію на ринку девелопменту, стане перерозподіл грошових мас. В рамках цього цілком можливі такі диверсифікаційні процеси для володарів великих капіталів, як злиття компаній-забудовників і непрофільних компаній, що мають вільні ресурси ", - прогнозує експерт.
За його словами, проекти, які до початку другої хвилі кризи будуть близькими до завершення, швидше за все, будуть реалізовані на тлі відсутності виходу на ринок нових масштабних проектів. "Разом з тим будуть реалізовуватися дрібні проекти. Це може бути зведення торговельних або офісних майданчиків під конкретного замовника, а також реалізація проектів з приватної забудови. Тобто навіть у випадку другої хвилі кризи компанії будівельної сфери, в тому числі і ринку девелопменту, будуть прагнути зберегти стійкість і докладати максимум зусиль для того, щоб вижити в складних економічних умовах", - додав він.
На думку президента Української державної корпорації з виконання монтажних і спеціальних будівельних робіт "Укрмонтажспецбуд" (Київ) Олексія Луганова, ситуація на світових ринках, перш за все, може негативно позначитися на перспективах іпотечного кредитування: банки будуть занадто обережними у видачі кредитів і оберуть вичікувальну позицію, що, в свою чергу, призведе до подорожчання позикових коштів.
"Водночас істотного коректування цін на нерухомість не відбудеться. Не подешевшають і послуги генпідрядних компаній, рентабельність яких і так стоїть на мінімальному рівні", - вважає Луганов.
Коментуючи можливість впливу другої хвилі кризи на ринок промислового будівництва України, голова наглядової ради компанії "Спецбудмонтаж" (Харків) Леонід Крівочупрін зазначив, що основною тенденцією на цьому ринку за такого сценарію розвитку може стати поступове зниження обсягів будівництва.
На думку Крівочупріна, у разі другої хвилі фінансово-економічної кризи інвестори будуть змушені заощаджувати кошти, що призведе до "згортання" проектів, початок реалізації яких буде збігатись з початком другої хвилі кризи, тоді коли об'єкти з готовністю більше ніж на 50%, швидше за все, будуть добудовані та введені в експлуатацію.
"Замовником будівництва промислових об'єктів в Україні також виступають великі західні компанії, що є виробниками різних груп товарів. Розвиваючись, вони будують власні виробничі бази, складські приміщення, адміністративні комплекси та інші види нерухомості. Криза змусить ці компанії переглянути плани з розвитку. І для багатьох фірм будівництво нових потужностей із пріоритетних завдань перейде в категорію "відкладено на невизначений термін", - додав він.
Водночас комерційний директор компанії ПАТ "Нерухомість столиці" ("НЕСТ", Київ) Костянтин Браво вважає, що найбільш імовірним сценарієм у найближчі півроку стане підтримання стабільної ситуації у світовій економіці усіма приватними та державними інститутами. "Тому ми очікуємо, що восени на ринку нерухомості буде спостерігатися сезонне зростання попиту, як на житлову, так і на комерційну нерухомість, за винятком офісних приміщень середньої площі - 100-300 кв. м. Ціни на первинному ринку, найімовірніше, залишаться на поточному рівні, можливо незначне коливання "плюс-мінус" 1-2% вартості квартир у споруджуваних будинках", - прогнозує К. Браво.
Як вважає глава національної ради Ріелторської плати України Олександр Бондаренко, вартість вторинного житла в Україні та без урахування можливої ​​другої хвилі кризи продовжить знижуватися на 1-1,5% щомісяця протягом року, тоді коли повторна криза може призвести до одноразового зниження цін приблизно на 10% з наступним щомісячним здешевленням житла на рівні 1% протягом півроку.
"Ми і так вже на межі. Думаю, що значних цінових коливань не буде - в середньому зниження цін на вторинне житло складе 2% щомісяця, і вторинне житло за вартістю підтягнеться до вартості первинного", - прогнозує президент Союзу фахівців з нерухомості України (ССНУ) Олександр Рубанов.
Компанія "Спецбудмонтаж" заснована в 1992 році і надає комплексне рішення завдань у сфері будівництва промислових, комерційних, житлових і адміністративних об'єктів. За час діяльності підприємство реалізувало більше 70 проектів.
ІБК "Авантаж" працює з 1999 року і здійснює діяльність за чотирма напрямками: девелопмент, будівництво, інвестиційна діяльність та корпоративне управління підприємствами. Компанія є одним з найбільших учасників ринку нерухомості Харкова.
Компанія "НЕСТ" працює на ринку нерухомості з 1997 року. Основний напрямок діяльності - девелопмент і управління об'єктами нерухомості, будівництво, реконструкція, агентські послуги на ринку житлової і комерційної нерухомості. В управлінні компанії більше 56 тис. кв. м офісних площ у Києві, загальна площа житлових комплексів компанії перевищує 500 тис. кв. м.
Держкорпорація "Укрмонтажспецбуд" - будівельно-монтажне об'єднання України, що об'єднує понад 130 підприємств і виконує більше 90 видів монтажних і спеціальних робіт у всіх галузях індустрії. Реалізовані проекти корпорації зосереджені у більш ніж 70 країнах світу, серед них - об'єкти енергетики, нафтогазового, хімічного комплексу, транспортної інфраструктури, громадські будівлі, об'єкти соціального призначення, комерційної і житлової нерухомості.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас