Овочі затримали інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Овочі затримали інфляцію

Аграрний ринок
781
Індекс споживчих цін на товари та послуги в липні знизився на 1,3% в порівнянні з червнем, свідчать дані Державної служби статистики України. У річному вираженні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 10,6% після червневого максимального значення в 11,9%. З 2002 р. це найбільш вагомий відкат для даного місяця.
За словами головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан, інфляція в липні виявилася кращою за консенсус-прогноз агентства Bloomberg, який пророкував нульову інфляцію в порівнянні з червнем і 12,1% за результатами року, а також більш оптимістичних прогнозів Dragon Capital (-0, 3% місяць до місяця і +11,8% рік до року). Зниження споживчих цін, констатує вона, відбулося в основному за рахунок різкого сезонного падіння цін на овочі (-33% м / м, -4,8% р/р).
Інші компоненти індексу споживчих цін змінювалися меншою мірою, майже не впливаючи на індекс в цілому. "За нашими оцінками, базова інфляція склала в липні близько 8,0% р/р, що приблизно відповідає рівню червня. Ми вважаємо, що відновлення внутрішнього споживчого попиту, викликане більш м'якою фіскальною політикою і відновленням кредитування, сприятиме зростанню цін з багатьох позицій у другій половині цього року і наступного, що виключить уповільнення темпів зростання базової інфляції", - прогнозує експерт.
Фахівці компанії очікують на подальше уповільнення річної інфляції у серпні та її зниження до менше 10% р/р у вересні (за рахунок більш високої порівняльної бази) перед черговим сплеском в четвертому кварталі. Крім того, вони поки не змінюють оприлюднений раніше прогноз інфляції на кінець 2011 р. розміром 10,5% р/р (що трохи перевищує консенсус-прогноз в 10,2%) і очікують на уповільнення темпів зростання споживчих цін у наступному році до 8 , 5% р/р (що нижче за консенсус-прогноз в 9,5%). При цьому, як уточнює пані Белан, прогнози Dragon Capital не включають підвищення регульованих в адміністративному порядку тарифів на комунальні послуги до кінця 2012 р.
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Миколи Івченка, темпи інфляції в серпні можуть виявитися близькими до нульового рівня. Цьому буде сприяти відсутність зростання цін на паливо на тлі зниження вартості нафти на світовому ринку. Ціни ж на овочі та фрукти можуть продовжити своє сезонне зниження. "Однак цього поки не можна з упевненістю сказати про м'ясо, рибу, молоко та яйця, що не виключає ймовірності незначної інфляції в серпні", - говорить аналітик.
При цьому все залежатиме від доступу уряду до фінансування на тлі поточної фінансової кризи, каже Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна". Якщо уряду вдасться домовитися з кредиторами і пройти другу половину року без підвищення тарифів на природний газ та комунальні послуги, то індекс споживчих цін (ІСЦ) в кінці року може бути нижче 10%. "При цьому найбільший вплив на рівень споживчих цін з часткою ймовірності 40% нададуть тарифи на комунальні послуги та природний газ", - прогнозує експерт.
Погоджується з ним і економіст ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець. За його словами, нинішня ситуація з цінами на енергоресурси сприятлива для України, проте вартість імпортного газу до кінця року істотно підросте, що змусить уряд підняти ціни для населення.
Втім, як вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печерицин, той факт, що базовий ІСЦ за липень продемонстрував позитивну динаміку (0,5% до попереднього місяця), різко контрастуючи з показником загального ІСЦ ( -1,3%), свідчить про збереження високих інфляційних ризиків в економіці України. "Водночас зниження показника загального ІСЦ в основному викликане сезонним падінням цін на плодоовочеву продукцію, що не впливає на динаміку базового ІСЦ", - говорить аналітик.
У будь-якому випадку, інші групи товарів споживчого кошика (які включені до розрахунку загального ІСЦ) продемонстрували в липні помірне зростання цін за місяць - 0,1-0,8%. "Досить несподіваний високий показник дефляції загального ІСЦ за липень (-1,3% проти 0,0% консенсус-прогнозу) змушує нас трохи поліпшити прогнози щодо рівня інфляції на кінець року з 11,3% до 10,7%", - підсумував Печерицин.
Нагадаємо, в липні в Україні була зафіксована дефляція розміром 1,3% проти зростання цін на 0,4% в червні. Основною причиною дефляції попереднього місяця стали зниження цін на продукти харчування, сповільнення росту цін на транспортні послуги, послуги ЖКГ, а також алкогольні і тютюнові вироби. Продукти харчування подешевшали на 2,6% проти зростання на 0,3% в червні. Однак це сталося, в основному, завдяки зниженню цін на овочі (на 32,6%) через збільшення пропозиції вітчизняної продукції. Понижувальний вплив на інфляцію також зробило традиційне літнє зниження цін на фрукти - на 3,7% проти зростання на 2,1% в червні.
А от вартість м'ясопродуктів, риби, масла і яєць у липні - навпаки - продовжила рости, що нетипово для даного місяця. Ціни на м'ясо і м'ясопродукти зросли на 2,8%, рибу - на 1,1%, масло - на 3,1%, яйця - на 10,8%.
Темпи зростання цін на транспортні послуги, які останнім часом стали одним з основних каталізаторів інфляції, у липні також сповільнилися - з 0,8% до 0,7%. Це відбулося в основному через падіння цін на паливо і моторні масла на 0,2% на тлі зниження світових цін на нафту. Також в липні завдяки більш повільному зростанню квартплати і цін на воду сповільнилося подорожчання послуг ЖКГ - з 0,4% до 0,2%. А більш помірне зростання цін на алкогольні й тютюнові вироби (0,2% проти 0,4% у червні) було досягнуте за рахунок значних оптових оборотів даних товарів в сезон відпусток.
Ціни виробників у липні підвищилися всього на 0,1% в порівнянні з червнем. В результаті - річне зростання склало 20%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас