Білорусь до кінця серпня може перейти на єдиний валютний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь до кінця серпня може перейти на єдиний валютний курс

Валюта
685
Керівництво Білорусі може до кінця серпня перейти на єдиний обмінний курс білоруського рубля і збирає валюту для проведення інтервенцій, вважають опитані РІА Новини білоруські експерти.
"До кінця серпня передбачається вихід на єдиний курс та проведення інтервенцій", - вважає відомий білоруський економіст Ярослав Романчук.
Як заявляв наприкінці липня президент Білорусі Олександр Лукашенко, остаточне рішення про перехід на єдиний обмінний курс білоруського рубля буде схвалене найближчим часом. Зараз у країні діє кілька курсів національної валюти.
На думку експерта, привести курси до єдиного значення білоруське керівництво змусять зовнішні чинники.
"Без цього в четвертий квартал входити буде дуже складно. Не дадуть залишилися на цей рік 400 мільйонів доларів кредиту ЄврАзЕС, - сказав співрозмовник агентства. - Інвестори теж тиснуть і кажуть, що з такою курсовою політикою в Білорусі їм робити нічого".
За його даними, для проведення інтервенцій білоруське керівництво має намір використовувати кошти, отримані у вигляді кредитів підприємством "Білоруськалій" - 300 мільйонів доларів у Азербайджану і 2 мільярди доларів у Сбербанку Росії.
"Ці кошти зараховуються до золотовалютного резерву і є тією подушкою, яку можна буде використовувати для підтримки курсу, для відновлення продажу валюти банкам для обмінних пунктів". - пояснив співрозмовник агентства.
На його думку, курс білоруського рубля до кінця серпня складеться на рівні близько 7,2-7,5 тисячі за один долар. "Безготівкові розрахунки зараз вже йдуть по 7,5-8 тисяч за долар", - сказав він.
Недавнє різке підвищення курсу іноземних валют до білоруського рубля на чорному ринку Романчук пояснює проведеною емісією білоруської валюти.
"Ми не знаємо, яка була емісія. А вона була. Ось і курс виріс", - сказав він.
Інший відомий білоруський економіст Леонід Злотніков вважає, що в держави немає іншого виходу, крім введення вільного плаваючого курсу білоруського рубля.
"Курс не обов'язково повинен бути вільним. Є так званий валютний комітет, є курс, прив'язаний до якоїсь валюті. Але для цього в уряду і Нацбанку повинні бути валютні резерви, - сказав Злотников. - У Білорусі крім вільного плаваючого курсу варіанту немає. Адже золотовалютні резерви спустилися до одного місяця імпорту".
"Чисто ринковий варіант можливий. Може з маленькими інтервенціями", - додав економіст.
При цьому він також вважає, що білоруське керівництво буде змушене "відпустити" курсоутворення. "Життя затиснуло. Хочеться отримати кредити, але ніяк не хочеться відпустити економіку, щоб вона сама працювала", - сказав співрозмовник агентства.
За кілька днів "чорний" курс долара виріс з 6,2 тисячі до 6,8 тисячі білоруських рублів, а євро - з 9,15 до 9,8 тисячі білоруських рублів.
При цьому Національний банк Білорусі на середу встановив курс долара у 5,01 тисячі білоруських рублів, а євро - в 7,124 тисячі.
З березня поточного року Білорусь зіштовхнулася з серйозною валютною кризою. Валюту практично неможливо купити як фізичним, так і юридичним особам.
Нацбанк Білорусі 23 травня оголосив про різку девальвацію білоруського рубля, піднявши офіційний курс долара відразу на 56% - до 4930 білоруських рублів з колишніх 3155 рублів. Виходячи з цих курсів нацвалюта формально стала дешевшою по відношенню до долара на 36%.
При цьому Нацбанк заборонив формувати курс, що перевищує офіційний більш ніж на 2% на всіх сегментах ринку, у тому числі при міжбанківських угодах, а також в обмінних пунктах.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас