Експерти розходяться в оцінках впливу на Україну кризових явищ на міжнародному фінансовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розходяться в оцінках впливу на Україну кризових явищ на міжнародному фінансовому ринку

Валюта
2100
Експерти розходяться в оцінках впливу на Україну спостережуваних кризових проявів на міжнародному фінансовому ринку і перспектив розвитку світової економіки.
Свої прогнози українських аналітиків надали коментуючи паніку на міжнародному ринку і побоювання інвесторів щодо неминучості другої хвилі фінансової кризи та всесвітньої рецесії.
"Швидше за все, наступної світової рецесії уникнути не вдасться. Питання лише в тому, коли вона почнеться і наскільки глибокою виявиться... Українська економіка перебуває на короткому повідку в світової економіки. Якщо світова економіка спотикається і різко смикає поводок, ми відчуваємо надзвичайно різке падіння, як це було в 2008-2009 роках. Тому, якщо світ спіткає черговий виток рецесії, Україна знову опиниться в ситуації трирічної давності", - сказав директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
"Якщо в США і ЄС почне знову падати ВВП, то для України настане ефект такий же, який був після дефолту Lehman Brothers, а може бути й гірше... Ключовим моментом до прогнозу є той факт, чи переросте криза на фондовому ринку в рецесію. Поки 100%-ої впевненості в цьому немає", - вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.
"Наш центр не очікує на початок рецесії в розвинених економіках в 2011 році. Ймовірніше - тимчасове зниження на тлі уповільнення економічного зростання в попередні місяці", - підкреслив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's слідом за зниженням суверенного рейтингу США, виробленого минулого тижня, в понеділок увечері знизило довгострокові кредитні рейтинги найбільших іпотечних компаній США - Fannie Mae і Freddie Mac. Також погіршені оцінки якості тисяч американських муніципальних облігацій, прив'язаних до еталонних федеральних паперів.
За словами Бароніна, спірне рішення S&P з США спровокувало глобальний ринок, який на сьогодні керується емоціями і страхами.
"Саме ці емоції можуть прискорити негативні тенденції у світовій економіці і спровокувати обвал. Обстановка на світових ринках говорить про наявність зацікавленості певних сил в провокації нової кризи і жорсткого перезавантаження світової економіки", - сказав він.
Шапран закликає не переоцінювати рішення S&P, і допускає, що таким чином це агентство, серед іншого, мстить уряду США за допуск на американський ринок рейтингових послуг два роки тому ряду нових гравців (канадського DBRS Ltd, японських Japan Credit Rating Agency, Ltd , Rating and Investment Information, Inc., американського Kroll Bond Rating Agency, Inc. та інших).
"Я б перестав цитувати Standard & Poor's. Причин декілька... Зниження рейтингу США з ААА до АА+ мало чисто психологічний ефект і PR-ефект для самого S&P", - зазначив він.
При цьому головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" пояснив, що первісним приводом для обвалу на ринку акцій стала погана статистика від провідних роздрібних банків США, які оголосили про можливе скорочення на 30-90 тис. робочих місць у 2011 році.
"У понеділок прибутковість короткострокових облігацій США знижувалася, а ціни росли, так що створилася нелогічна ситуація - рейтинг знижений, а ціни на бонди емітента зі зниженим рейтингом полізли вгору. Цей рух рейтингу проти ринку. Інвестори більше не вірять в суверенність США від S&P", - додав Шапран.
На його думку, наміри американських банків істотно скоротити персонал насторожують, оскільки ці кредитно-фінансові установи відчувають настрої своїх клієнтів.
"Дуже ймовірно, що події останніх днів є початком чергової кризи... Очевидно, що друге півріччя буде важчим для США, ніж перше", - підкреслив він. "Якщо вступить в дію негативний сценарій - це буде означати, що рецепти Федерального резерву з лікування економіки США грошовими ін'єкціями вже не діють, і на горизонті маячить затяжна рецесія", - додав Шапран.
Жолудь вважає, що падіння фондових індексів останніми днями матиме мінімальний вплив на українську економіку. Разом з тим, за його оцінкою, зниження цін на ресурси може вдарити по доходах від українського експорту.
Експерт також відзначає, що можливе зростання ставок може підвищити вартість зовнішніх запозичень для українських корпорацій.
У свою чергу, директор з продажу фінансової компанії "Центр фінансових рішень" (ТМ КредитМаркет) Денис Раковський вважає, що турбулентність на світових фінансових ринках у короткостроковій перспективі не призведе до зростання ставок на українському кредитом ринку.
"Очікуване на зовнішніх ринках зростання вартості ресурсів внаслідок фондової лихоманки практично не позначиться на українському кредитному ринку найближчі кілька місяців. Вітчизняні банки відчувають зараз надлишок ліквідності і це та фінансова "подушка", яка робить внутрішній ринок малочутливим до зростання цін на ресурси, які залучаються ззовні", - зазначив Раковський.
Втім, за його словами, якщо психологічний тиск з боку глобального фінансового ринку продовжиться протягом трьох-чотирьох місяців, то це може призвести до відтоку ресурсів з української банківської системи і викликати збільшення кредитних ставок на внутрішньому ринку.
Баронін вважає, що при реалізації негативного сценарію під ударом, перш за все, знову опиняться українські експортоорієнтовані галузі. При цьому, на відміну від 2008-2009 років, їх криза буде значно глибшою, оскільки підприємства ще не встигли зміцнити своє становище, і "обрости жирком".
"Нова просадка ринку не дасть їм можливості використовувати накопичений ресурс, а низький рівень технічної модернізації в умовах різкого загострення на світовому ринку змусить їх поступитися місцем азійським виробникам", - пояснив він.
Разом з тим, експерт відзначив, що відносно оптимістичні прогнози можна будувати лише з великих учасників аграрного ринку, продукція яких залишиться затребуваною і незначною мірою постраждає від імовірної рецесії.
Говорячи про банківський сектор України, він зазначив, що в порівнянні з серпнем-2008 ситуація покращилася.
"Фінансова система стала більш стабільною, і, незважаючи на збереження значних обсягів проблемної заборгованості, ситуація в банках набагато краща і стабільніша, ніж три роки тому. Проте в цілому це не дає приводу говорити, що нове загострення світової кризи виявиться для України менш болючим", - сказав Баронін.
Жолудь вважає, що основною позитивною зміною в порівнянні з 2008 роком є ​​менша впевненість корпорацій і населення в постійному зростанні економіки і в можливості жити в борг. При цьому, на його думку, основний негатив полягає в збереженні проблем у банківському секторі та у відсутності належних реформ.
Разом з тим, Шапран вважає, що в порівнянні з 2008 роком Україна стала більш підготовленою, більш керованою і дещо більш забезпеченою.
Щодо курсових перспектив, аналітики допустили зростання девальваційного тиску на гривню.
"Долар залишається резервною валютою номер один у світі та основним інструментом заощаджень українців поза фінансової системи. Я не очікую на зміну даної ситуації. Можливий відтік капіталу з країн, що розвиваються, включаючи Україну, може чинити тиск на зниження вартості гривні по відношенню до інших валют", - сказав Жолудь.
"Сценарій 2008 року можливий (тоді девальвація гривні склала близько 60% - ІФ), але потрібно враховувати, що зараз у Нацбанку України більше резервів. Та й населення зараз більш обережне", - зазначив Шапран.
"Нова просадка світових ринків в умовах такого значного негативного сальдо торгового балансу, що спостерігається в Україні останні два роки, безперечно, призведе до досить швидкого і різкого обвалу національної валюти", - вважає Баронін.
Водночас, за його словами, якщо світова рецесія наступить, то вона торкнеться всіх економік, що дає підстави прогнозувати збереження наявного розриву в позиціях світових лідерів. З урахуванням цього, за оцінкою директора Da Vinci, всі ключові валюти збережуть свою привабливість, а отже, різких змін у попиті не передбачається.
Коментуючи перспективи залучення України фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ), експерти припустили, що країні буде складно роздобути цей ресурс.
"Залежить від того, який буде черга за кредитами МВФ восени цього року", - сказав Жолудь. "Черговий транш кредиту МВФ, швидше за все, буде відкладений. Але причиною цього є внутрішня ситуація в країні, зокрема, в економічній сфері, ніж світова кон'юнктура ринку", - вважає Баронін.
"Виділення траншу буде повністю гарантувати фінансову стабільність в країні протягом двох-трьох кварталів. За таких коливань міжнародної кон'юнктури транш країні потрібен, і відмовлятися від ідеї його отримати не варто", - додав Шапран.
При цьому, на його думку, українському уряду слід переглянути план співпраці з МВФ і перейти до програми розширеного фінансування (EFF), щоб отримати фінансову підтримку для проведення реформ.
Головний фінансовий аналітик "Експерт-Рейтинг" також підкреслив, що оперативними інструментами для захисту української економіки від негативного зовнішнього впливу можуть стати підвищення ставок і залучення підтримки з боку міжнародних фінансових організацій. Водночас, він поскаржився на відсутність належних зусиль з формування довгих пасивів у гривні, реформування економіки, зниження енергоємності виробництва.
Жолудь висловив думку, що в перспективі Україні необхідно створити умови для розвитку внутрішнього ринку, який буде менш схильним до зовнішніх шоків.
Аналогічної точки зору дотримується і директор Da Vinci.
"Антикризова основа для України - це радикальне зниження залежності від імпортних енергоносіїв... Все це вимагає десятиліть і сприятливої ​​світової кон'юнктури. Тому я сумніваюся, що навіть якщо завтра уряд почне реалізацію цих програм, їх результат дасть можливість запобігти настанню чергової кризи", - резюмував він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас