Глава ЄЦБ назвав поточну кризу найгіршою з часів Другої світової — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄЦБ назвав поточну кризу найгіршою з часів Другої світової

Фондовий ринок
1778
Глава Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше висловився на захист дій, вжитих його відомством та європейськими політиками у відповідь на масовий обвал фондових ринків, викликаним проблемами в економіках Європи та США.
Як повідомляє Бі-бі-сі, Тріше назвав те, що відбувається на світових фінансових ринках найгіршою кризою з часів Другої світової війни. "Це найгірша криза з часів Другої світової війни, але це також можна було б назвати найгіршою кризою з часів Першої світової війни, якби лідери не схвалили важливі рішення", - сказав глава ЄЦБ в інтерв'ю французькій радіостанції Europe 1.
При цьому він зазначив, що відповідальність за боротьбу з борговою кризою лежить насамперед на урядах країн єврозони, а не на Центробанку.
Вчора ЄЦБ почав викуповувати іспанські та італійські облігації на вторинному ринку, щоб заспокоїти паніку інвесторів, масово позбавлятися від цінних паперів. Після цього ставки прибутковості з облігацій цих двох країн впали. Сьогодні ЄЦБ продовжив викуп паперів. Таким чином, завдяки діям Центробанку вартість запозичень для Італії та Іспанії не злетіла до нових висот в період масової паніки на ринку.
Тим не менш, деякі експерти критикують рішення ЄЦБ, зазначаючи, що це лише тимчасові заходи, які не вирішують фундаментальних проблем. В Італії також звучать заклики оприлюднити умови, на яких ЄЦБ погодився викуповувати місцеві облігації. Прем'єра країни Сильвіо Берлусконі звинуватили у здачі суверенітету міжнародним фінансовим інститутам.
Лідери Франції, Німеччини та інших країн зони євро мають намір восени дозволити спеціально створеному Європейському фонду фінансової стабільності викуповувати облігації проблемних країн єврозони. Тим не менш, його ресурсів - 440 млрд євро - навряд чи вистачить на те, щоб викупити достатню кількість боргових паперів у разі, якщо серйозна допомога знадобиться Італії або Іспанії. Держборг однієї лише Італії перевищує трильйон євро.
Вчора 24 представники великих італійських компаній підписалися під документом, в якому заявили, що готові викуповувати боргові папери уряду країни, щоб допомогти їй впоратися з кризою.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас