Вчені: Мільярд років тому Північна Америка і Антарктида були одним континентом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Мільярд років тому Північна Америка і Антарктида були одним континентом

73
Вчені з університету штату Каліфорнія в Бейкерсфілді на основі аналізу зразків порід, зібраних у Північній Америці та Антарктиді, прийшли до висновку, що 1,1 мільярда років тому два цих материка представляли собою один суперконтинент, шов якого проходив через штат Техас і антарктичну Землю Котса, пише журнал Geology.
Дослідники під керівництвом Стейсі Леві встановили, що зразки магматичних порід, взяті в техаських горах Франкліна, на півострові Ківін в штаті Мічиган і на Землі Котса, мають дуже схожий склад - зокрема, в них практично однакове співвідношення часток різних ізотопів свинцю.
Це, на думку авторів дослідження, свідчить на користь гіпотези про те, що близько 1,1 мільярда років тому, ще до утворення і розпаду суперконтиненту Пангея, Північна Америка і Антарктида були з'єднані в інший, давніший суперконтинент Батьківщини, який проіснував приблизно 350 мільйонів років.
"Я можу відправитися в гори Франкліна на заході Техасу і опинитися поряд з тим, що колись було частиною Землі Котса в Антарктиді - це вражаюче", - зазначила Леві, чиї слова наводить прес-служба університету.
Півострів Ківін і гори Франкліна розташовані на двох кінцях так званої середньоконтинентальної рифтової системи, яка простягнулася через північноамериканський континент. Вважається, що ця система, що виникла близько 1,1 мільярда років тому, є надривом стародавнього континенту Лаврентія, який згодом і став Північною Америкою. Ріфт проходить від півострова Ківін і Великих озер через штати Міннесота, Айова, Небраска, Канзас і Оклахома і до гір Франкліна. Вчені відзначають, що породи, взяті на різних кінцях рифта, дуже схожі за своїм віком та складом.
Леві та її колеги зіставили зразки цих порід зі зразками, взятими на антарктичній Землі Котса і в регіоні Умкондо на сході Зімбабве. Всі ці зразки одного віку, проте за змістом ізотопів свинцю антарктичні зразки сильно відрізнялися від африканських, зате були дуже схожі на американські, відзначають вчені.
Таким чином, на думку дослідників, 1,1 мільярда років тому Земля Котса була частиною континенту-"заготовки" для Північної Америки і була в районі штату Техас - це відповідає одній з гіпотез зі "складу" Батьківщини. Крім того, "шматок" із Землею Котса стикався з африканською Калахарійською платформою. Це свідчить про те, що Лаврентія і Калахарійська платформа стикалися по лінії уздовж антарктичної ланцюга гір Землі Королеви Мод, яка в такому випадку стає "продовженням" Гренвілльського гірського пояса, що простягнувся через схід і південь Північної Америки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас