На світових ринках панує паніка, інвестори побоюються другої хвилі фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На світових ринках панує паніка, інвестори побоюються другої хвилі фінансової кризи

Фондовий ринок
11000
Торги у вівторок практично на всіх світових ринках почалися в дусі панічного розпродажу або втечі від ризику у найбільш безпечні активи. Інвестори побоюються, що другої хвилі фінансової кризи та всесвітньої рецесії уникнути не вдасться.
Протягом дня темпи падіння поступово сповільнюються, тому що багато учасників ринку вважали первинну негативну реакцію надмірною, однак про спокій на ринках говорити поки не доводиться.
Фондові індекси США завершили торги в понеділок одним з рекордних падінь в історії: Dow Jones впав на 5,6%, S&P 500 - на 6,7%. Ф'ючерси на ці індекси в ході торгів у вівторок знижуються приблизно на 1%, що говорить про можливість ще однієї "ведмежої" сесії.
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's слідом за зниженням суверенного рейтингу США, виробленого минулого тижня, в понеділок увечері знизило довгострокові кредитні рейтинги найбільших іпотечних компаній США - Fannie Mae і Freddie Mac. Також погіршені оцінки якості тисяч американських муніципальних облігацій, прив'язаних до еталонних федеральним паперів.
Азія з ранку у вівторок пішла шляхом американського фондового ринку: падіння зведеного індексу доходило майже до 6%, гонконзький Hang Seng в якийсь момент звалився на 7%, південнокорейський Kospi - на 9,9%, що змусило Корейську фондову біржу ненадовго призупинити торги.
У Токіо Nikkei 225 за підсумками сесії пішов у мінус на 2,3%, трохи скоротивши ранкове падіння.
"Ринок стурбований перспективами світової рецесії. Зниження кредитного рейтингу США агентством S&P посилило тривогу. Також ринок думає про європейську ситуації", - зазначила сировинний аналітик Australia & New Zealand Banking Group Ltd Наталі Робертсон.
Ціни на нафту різко знижуються - вересневий ф'ючерс на WTI втратив 3,4%, опустившись до $78,55 за барель. З початку року падіння вартості WTI складає вже майже 14%. Нафта Brent з постачанням у вересні подешевшала на 2% - до $101,72 за барель на 9:40 МСК.
Раніше ціни на нафти падали на 5% - до 9-місячних мінімумів.
В цілому сировинні ринки стоять біля мінімуму за 8 місяців. Індекс 24 сировинних товарів GSCI обвалився в ході сесії на 3,6%, до мінімуму з грудня минулого року. За останні два дні індикатор втратив 6% після падіння на 5,9% минулого тижня.
Ціни на мідь упали до найнижчої позначки за 8 місяців - вартість міді з поставкою через три місяці зменшилася на 3,8%, до $8446,25 за тонну.
Тим часом золото торгується біля рекордної позначки в силу популярності цього дорогоцінного металу як захисного активу - на 9:40 котирування грудневого контракту на золото становила $1757,90 за трійську унцію в системі електронних торгів Comex. Раніше ф'ючерс піднімався до $1774,80.
Швейцарський франк знову б'є всі рекорди, дорожчаючи в парах з усіма 16 найбільш торгованих валют світу. У ході торгів франк зміцнився до рекордних 74,98 сантима за долар і 1,0605 франка в парі з євро.
Однак і на цьому похмурому тлі зустрічаються світлі плями: австралійський фондовий ринок до закриття сесії відіграв падіння, що доходило до 4%, й індекс S&P/ASX 200 закрив сесію в плюсі ​​на 0,2%.
"Сам страх перед рецесією може нас від неї врятувати", - вважає головний економіст видання MarketWatch Ірвін Келлнер. Побоювання викликають зниження цін на сировину, це може спричинити за собою зменшення вартості споживчої продукції і зростання споживчих витрат, що піде на користь економіці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас