Вчені: Зміни клімату стимулювали еволюцію людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Зміни клімату стимулювали еволюцію людини

52
Різкі зміни клімату, що відбувалися на Землі близько п'яти мільйонів років тому, могли сприяти еволюції роду Homo - предки сучасних людей були змушені пристосовуватися до постійно мінливих умов.
До такого висновку дійшли вчені з США, які працювали зі скам'янілими рештками найпростіших морських організмів під назвою форамініфери.
Раковини форамініфера накопичують різні кількості легких і важких ізотопів кисню в залежності від температури навколишнього середовища (ізотопами називають атоми одного і того ж елемента, ядра яких містять різну кількість нейтронів). Під час льодовикових періодів легший ізотоп кисню-16 накопичується переважно в складі молекул води в льоду і снігу, а не в океані. Відповідно, протягом більш холодних тимчасових етапів раковини форамініфер "збирають" більше важкого ізотопу кисню-18, повідомляє Lenta.ru.
Аналіз вмісту ізотопів в раковинах найпростіших дозволив вченим з'ясувати, що близько п'яти мільйонів років тому середня температура на Землі різко змінювалася. Вчені вважають, що такі відхилення клімату від "середньостатистичних" показників сприяли тому, що людина придбала здатність швидко адаптуватися до мінливих умов - це особливість відрізняє рід Homo від багатьох інших.
Нагадаємо, висока адаптивність людини до несприятливих умов недавно була підтверджена в незалежному дослідженні. Фахівці, що вивчали артефакти, що залишилися від стародавніх людей, які мешкали на території сучасного Норфолка, з'ясували, що вони почали освоювати північні території планети набагато раніше, ніж вважалося досі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас