Світ знову накриває криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ знову накриває криза

Фондовий ринок
6128
4 серпня, яке вже охрестили "кривавим четвергом", звалилися світові фінансові ринки. Правда, не так, як у 2008 році - на 5-10 відсотків проти тодішніх 25, але експерти вважають, що "надолужити згаяне" ще не пізно. У всьому винне авторитетне рейтингове агентство Standard & Poor's, що знизило кредитний рейтинг США (вперше в історії!), та ще і що дало негативний прогноз на перспективу.
Дізнавшись про цей намір S&P заздалегідь, біржові брокери одразу кинулися скидати цінні папери, ось біржі і впали. Тепер пора розбиратися, чим відгукнеться "кривавий четвер" українцям.
Рейтингові агентства помстилися Америці?
Білий дім наполягає, що агентство Standard & Poor's надало рішення про зниження рейтингу США на основі хибних розрахунків.
"S&P допустило математичну помилку на 2 трлн доларів. Зниження рейтингу ґрунтувалося на сумнівних обчисленнях. Рейтингові агентства, які не робили помилок, все ще оцінюють США рейтингом "ААА", - йдеться в заяві голови групи економічних радників президента США Остана Гулсбі.
Агентство стоїть на своєму: владі США буде важко знову взяти під контроль зростання дефіциту бюджету, а значить, зниження рейтингу цілком виправдане. Більше того: голова департаменту S&P з суверенного боргу Джон Чемберс заявив про досить високу ймовірність подальшого зниження американського рейтингу.
Експерт нагадав, що за весь час існування S&P п'ять держав втратили найвищий рейтинг і отримали його назад, правда, на це їм було потрібно від 9 до 18 років.
Примітно, що сам президент США Барак Обама не звинувачує S&P в помилкових розрахунках, а непрозоро натякає на провину республіканців у ситуації, що склалася, тривалій суперечці щодо держборгу.
Вітчизняні експерти в цілому солідарні: країна, буквально загрузла в боргах, не може мати найвищий кредитний рейтинг. А значить, справедливість певною мірою восторжествувала.
"Борги США сьогодні не просто великі - вони астрономічні, - говорить директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. - Тому $2 трлн, на які, за версією американського мінфіну, помилилося рейтингове агентство, в принципі нічого не вирішують. Вихід у американського уряду один - скорочення бюджетних витрат і скорочення боргу. Правда, для них це буде непросто, адже основні напрями витрачання бюджетних коштів у США - це військові витрати, різного роду соціальні програми і наука".
До речі, "Файненшнл Таймз" пише, що S&P просто помстилося американському урядові за наїзди та судочинство, яких воно зазнало з початку кризи 2008 року. Що ж, помститися, обваливши світову фінансову систему - дуже апокаліптично...
Паніка охоплює Європу та Азію
Панічні настрої ширяться по всьому світу: американські казначейські облігації в одну мить перестали бути найнадійнішим капіталовкладенням. Але ж саме в американських паперах багато країн вважали за краще зберігати свої резерви. В Японії можливі втрати оцінюють в 10 млрд, а в Китаї підрахували, що якщо вартість облігацій знизиться хоча б на один відсоток, вони втратять 11 млрд доларів! До речі, Китай вже виступив із заявою про те, що світові потрібна нова резервна валюта.
Світові біржі реагують обвалом: тільки за минулий тиждень через повсюдне прискорення розпродажів цінних паперів інвестори втратили близько 2,5 трлн доларів. Основною причиною розпродажу стала загроза розповсюдження бюджетно-боргової кризи на Італію та Іспанію, про що вже попередив глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Втім, навіть на Заході не знають, чи перетвориться нинішній обвал на справжню кризу або його вкотре вдасться зупинити.
А нам, ляканим подіями 2008 року, вже страшно...
Інвесторам буде не до України
Якщо все-таки світ накриє друга хвиля, на що чекати Україні? Минулого разу все закінчилося падінням гривні, безробіттям, скороченням зарплат і їх затримкою, мораторіями на дострокову видачу депозитів...
"Тією чи іншою мірою світові проблеми торкнуться України, - говорить директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. - Погіршення платоспроможності призведе до скорочення попиту на товари, у тому числі й українські. А скорочення попиту означає, що роботодавці не зможуть забезпечувати зростання зарплат, отже, зменшення темпів зростання зарплат продовжиться".
Ігор Бураковський називає й інші проблеми:
- Про те, чи варто їм вкладати кошти в нашу країну, задумаються інвестори, причому велика ймовірність, що в сформованих умовах їм буде не до нас. Певні проблеми виникнуть у фінансових організаціях, у зв'язку з чим вони намагаються позбавитися від ризикових активів.
Водночас, кажуть експерти, в України зберігаються можливості мінімізувати всі ці ризики. І перше, що потрібно зробити, це менше говорити про кризу, а більше займатися структурними змінами.
- Практика показує, що чим більше ми говоримо про кризу, тим менше реформуємо економіку, - каже Бураковський. - А чим менше реформ, тим більше ми вразливі перед всілякими фінансовими катаклізмами.
Питання руба
У чому зберігати гроші?
- Якщо говорити про довгострокову перспективу, то порада прозвучить таким чином: половину грошей потрібно зберігати в національній валюті, половину - в іноземній, - говорить директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. - Якщо у вас на руках зараз є долари чи євро, в терміновому порядку конвертувати одну валюту в іншу не варто, адже про те, яким буде курс євро до долара завтра, сьогодні не знає ніхто.
Наталія Мічковська, Нігіна Бероєва, Олександр Зюзяєв
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас