Росія незадоволена своїм рейтингом, розраховує потрапити в категорію "А" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія незадоволена своїм рейтингом, розраховує потрапити в категорію "А"

368
Суверенний рейтинг РФ недооцінений, Росія може претендувати на більш високу категорію і створюватиме передумови для підвищення рейтингу до категорії "А", йдеться в проекті основних напрямів державної боргової політики РФ на 2012-2014 роки, опублікованому на сайті Мінфіну РФ.
Підтримання високого рівня кредитних рейтингів Росії інвестиційної категорії з перспективою створення передумов для їх підвищення до категорії "А" є однією з цілей боргової політики на найближчі три роки.
Як пояснив агентству "Інтерфакс-АФІ" заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак: "Є маса країн, що мають більш високий рейтинг, в яких економічна і фінансова ситуація набагато слабкіша, ніж у нас. Це нам не дуже подобається".
"Низькі показники державного боргу вигідно відрізняють Росію від значної більшості як розвинених країн, так і держав формуються ринків. При цьому, однак, кредитні рейтинги, присвоєні Росії провідними міжнародними агентствами ("BBB" з позитивним прогнозом від Fitch, "Ваа1" зі стабільним прогнозом від Moody's і "ВВВ" зі стабільним прогнозом від Standard & Poor's), свідчать про те, що наша країна явно недооцінена", - наголошується в документі.
Так, за підсумками 2010 року обсяг держборгу склав 9,3% ВВП, за підсумками 2011 року він прогнозується розміром 11,2% ВВП. У 2012-2014 роках його зростання продовжиться: 14,1% - в 2012 році, 16,1% - в 2013 році, 17% ВВП - в 2014 році.
При цьому в таких країн, як Японія, США, Франція, Канада, Німеччина, Великобританія, Іспанія, Польща, Норвегія, що мають більш високі суверенні рейтинги, ніж РФ, рівень держборгу до ВВП в рази перевищує російський показник.
Навіть за запланованого зростання рівень держборгу Росії перебуватиме поза "небезпечних зон", говориться в документі.
Водночас Мінфін вказує на те, що надмірно покладатися на цей "запас міцності" не можна. Боргове навантаження повинно залишатися помірним, вважають у відомстві.
Значне зростання витрат бюджету, ризики погіршення макроекономічної ситуації можуть позначитися на показниках боргової стійкості. Так, можливе падіння цін на нафту на $10 у порівнянні із запланованими рівнями цін на 2012-2014 роки веде до появи випадаючих доходів розміром 500 млрд рублів і зростання дефіциту на 1% ВВП.
За результатами стрес-тестування боргових показників РФ, у разі якщо в найближчі три роки ціни на нафту встановляться на рівні на $50 нижче за прогнозовані, вже в 2013-2014 роках держборг перевищить 20-21% ВВП. "Це фактично "відкине" Росію в ситуацію 2004 року, коли країна ще не мала суверенних кредитних рейтингів інвестиційної категорії від всіх трьох провідних міжнародних рейтингових агентств", - йдеться в документі.
Якщо ціна на нафту впаде до $60 за барель і залишиться на цьому рівні протягом року, дефіцит бюджету РФ перевищить 5% ВВП. При цьому основним джерелом його покриття будуть держзапозичення. Додаткове збільшення останніх призведе до накопичення істотних бюджетних ризиків.
Таким чином, полягає в документі, рівень держборгу вимагає постійного моніторингу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас