До аукціонів з родовищ в Іраку допустили п'ять компаній з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До аукціонів з родовищ в Іраку допустили п'ять компаній з Росії

Енергетика
152
Міністерство нафти Іраку допустило до аукціонів з нафтових родовищ, які, як очікується, пройдуть в січні 2012 року, 41 закордонну компанію. Як повідомляє агентство Platts, 5 з цих компаній представляють Росію.
У список претендентів на іракські родовища увійшли, зокрема, "Газпром", "Лукойл", ТНК-ВР, "Роснафта" і "Башнефть". Їм належить поборотися за активи як зі світовими лідерами (ExxonMobil, Shell, Total, BP, Chevron і іншими), так і з менш відомими на ринку компаніями.
З 2009 року Ірак укладено 12 контрактів на розробку різних родовищ. У країні хочуть за сім років збільшити видобуток на своїй території з 2,7 до 13 мільйонів барелів. Щоправда, як зазначає Platts, не виключено, що цей прогноз буде знижений у бік зниження.
У 2010 році в Іраку заявили, що загальні запаси нафти на території країни складають більше 143 мільярдів барелів, що навіть більше, ніж в Ірані.
Російські компанії неодноразово намагалися отримати контракти в Іраку. Так, в 1997 році "Лукойл" отримав право на розробку родовища "Західна Курна-2", однак ліцензія компанії була згодом анульована. У підсумку "Лукойлу" довелося йти на новий аукціон із "Західної Курни-2". Відновити роботи на родовищі російська компанія змогла в самому кінці 2009 року.
В Іраку особливо підкреслюють, що не роблять різниці між компаніями за національною ознакою. "Я вважаю, що ми довели, що не розрізняємо і не виступаємо проти інтересів Росії на іракських ринках, як це могло раніше здаватися російським бізнесменам", - заявив міністр закордонних справ Іраку Хошияр Зібарі в інтерв'ю Russia Today.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас