Повстанці підготували план устрою Лівії після повалення Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повстанці підготували план устрою Лівії після повалення Каддафі

244
Національна перехідна рада Лівії з допомогою уряду Великобританії та інших західних країн підготувала план повоєнного устрою країни.Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на газету The Times.
У 70-сторінковому документі, копія якого опинилась в розпорядженні видання, описуються перші кілька місяців життя Лівії після можливого скинення режиму Муаммара Каддафі.
Автори плану сумніваються в можливості успішного наступу на Тріполі, а також у тому, що полковник загине, наприклад, в результаті нальоту авіації НАТО. Вони вважають, що Каддафі, швидше за все, буде скинутий в результаті народного повстання на підконтрольній йому території або покине країну. Також вони сподіваються на те, що після падіння режиму полковника на їхній бік перейде більшість співробітників його служб безпеки. У плані стверджується, що 800 з них вже таємно завербовані Бенгазі і готові згодом скласти кістяк нових лівійських спецслужб.
Після повалення Каддафі повстанці розраховують за фінансової підтримки Об'єднаних Арабських Еміратів створити 10-п'ятнадцятитисячних воєнізований підрозділ, який повинен встановити остаточний контроль над опозиціонерами Тріполі і заарештувати високопоставлених чиновників, які залишаться вірними полковнику.
Перехідний уряд не планує розміщувати в західній частині Лівії війська зі сходу - порядок там будуть підтримувати повстанці, які з самого початку билися на заході, щоб у жителів Тріполітанії не виникло відчуття, що їх територію окупують ззовні.
Національна перехідна рада хоче також організувати в західну частину країни поставки палива загальною вартістю приблизно 550 мільйонів доларів, поєднуючи це з гуманітарною місією за підтримки ООН, в якій повинні будуть взяти активну участь ОАЕ, Катар і Туреччина.
Водночас один з авторів плану, доктор Ареф Алі Найед пояснив The Times, що до журналістів потрапив лише чорновий варіант плану. "Зараз ми працюємо над набагато більш широкою картиною", - заявив він.
Національна перехідна рада Лівії був створений 27 лютого 2011 року в Бенгазі. Зараз він контролює східну частину країни, що перебуває в руках супротивників режиму Муаммара Каддафі, та фактично є тимчасовим урядом. Наразі його легітимність визнала 31 країна, у тому числі США та інші країни НАТО.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас