Фірташ розповів, чому не зміг придбати російське хімпідприємство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ розповів, чому не зміг придбати російське хімпідприємство

996
Український бізнесмен Дмитро Фірташ вважає, що конкурс з продажу підприємства з виробництва мінеральних добрив ВАТ Міндобрива (Россош) можна вважати прикладом того, як РФ захищає внутрішній ринок від іноземного капіталу.
"Наша пропозиція не була схвалена. Конкурс з продажу міндобрив є прикладом того, як Росія захищає свій ринок від проникнення іноземного капіталу. Тому наші шанси як єдиного українського учасника були невисокі", - вважає голова ради директорів Group DF Фірташ.
При цьому він зазначає, що покупка підприємства значно поліпшила б позиції Group DF: "ми дуже хотіли купити це підприємство. Це величезний завод в дуже хорошому стані".
"Він всього в ста кілометрах від українського кордону і отримує газ по $80 за 1 тис. куб. м. Його покупка дала б нам як українській групі можливість значно зміцнити свої позиції на зовнішніх ринках", - сказав Фірташ.
Крім того, бізнесмен вважає принциповим питання, кому продано ВАТ Одеський припортовий завод: українському або іноземному інвесторові.
"Це стратегічне підприємство для української хімічної промисловості. ОПЗ підключений до аміакопроводу, яким транспортується аміак з Росії до порту на Чорному морі. Також завод має єдиний на Чорному морі перевалочний пункт добрив, звідки їх і аміак можна перевозити в будь-яку точку світу", - підкреслив бізнесмен.
Він вважає, що від результатів приватизації ОПЗ залежить подальший успіх просування українських добрив на світовому ринку. Фірташ також сказав, що сьогодні частка України на світовому ринку добрив складає 3% проти 17% двадцять років тому.
"Україна може збільшити свою частку, оскільки попит на добрива щорічно буде зростати: до 2015 року споживання аміаку зросте майже на третину, а карбаміду - на 20%", - впевнений бізнесмен.
Як повідомлялося, структури російського підприємця Аркадія Ротенберга перемогли в конкурсі з продажу ВАТ Міндобрива. Остаточна вартість угоди не розголошується. Між тим норвезька Yara раніше повідомила про продаж свого 30%-ого пакета в міндобривах за $390 млн. Це оцінює всю компанію в $1,3 млрд.
За стільки ж Міндобрива були готові купити російські ЄвроХім і Акрон. А Фірташ заявляв про готовність заплатити за актив $1,4 млрд.
Нагадаємо, що Ротенберг заявив про намір надалі розвивати бізнес з виробництва добрив і брати участь в конкурсі з продажу українського ВАТ Одеський припортовий завод.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас