"Велика сімка" та ЄЦБ мають намір залити ринки грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Велика сімка" та ЄЦБ мають намір залити ринки грошима

1556
Керівники країн "Великої сімки" (G7) заявили про намір скоординувати дії з підтримки фінансових ринків, а Європейський Центробанк (ЄЦБ) зобов'язався прискорити темпи роботи друкарського верстата.
За підсумками консультацій лідери G7 повідомили, що "готові вжити заходів для забезпечення стабільності й ліквідності фінансових ринків", повідомляє інформагентство Reuters з посиланням на спільну заяву міністрів фінансів групи. "Велика сімка" зробить скоординовані кроки на міжнародному валютному ринку, оскільки "безладні дії надають побічний вплив на фінансову і економічну стабільність".
Відповідно до заяви президента ЄЦБ Жан-Клода Тріше, опублікованої прес-службою відомства, на зустрічі членів Ради керівників регулятора, яка відбулась пізно ввечері в неділю, 7 серпня, схвалено рішення активізувати програму викупу державних облігацій країн єврозони. Тріше також привітав повідомлення урядів Італії та Іспанії про рішення запустити програми скорочення витрат і реформ у сфері державних фінансів. Аналітики, опитані агентством Reuters, вважають саме Іспанію та Італію найбільш ймовірними наступними (після Ірландії, Греції та Португалії) одержувачами загальноєвропейської допомоги.
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's вперше з 1917 року змінило довгостроковий кредитний рейтинг США, знизивши його з "ААА" до "АА+". Повідомлення про це було опубліковано після закриття торгів на фондових ринках Сполучених Штатів 5 серпня вочевидь, щоб не спровокувати обвал індексів, відзначає агентство RTT News. За даними агентства Reuters, міністри фінансів G7 і Рада керівників ЄЦБ провели консультації в настільки нестандартний для роботи час - неділя в Європі вихідний день, - з тією ж метою: пом'якшити шок гравців фондових і валютних ринків від позбавлення США найвищого рейтингу надійності.
Гарантій того, що рішення про відновлення програми ЄЦБ з викупу держоблігацій буде прийнято, до останнього часу не було. Reuters з посиланням на обізнані джерела в ЄЦБ за кілька годин до історичного зниження рейтингу США повідомило про назрівання розколу в Раді керівників регулятора. Каменем спотикання стало саме питання про те, чи доцільно відновлювати дію програми скупки держоблігацій країн єврозони. Ця дискусія виникла на тлі найсильніших за останні пару років обвалів фондових ринків по всьому світу. Проти точки зору більшості керівників ЄЦБ виступили чотири члени Ради: глава Бундесбанку Дженс Вайдман, головний економіст ЄЦБ Юрген Штарк, генеральний секретар ЦБ Люксембургу Ів Мерш і його голландський колега Клаас Кнот.
Новий директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард вітала домовленості G7 і рішення ЄЦБ, їх "знову підтверджене прагнення в координації один з одним вжити всіх необхідних заходів для забезпечення стабільності та ліквідності фінансових ринків".
"Стрімке здійснення зобов'язань, схвалених 21 липня урядом країн єврозони, і недавня угода про скорочення в середньостроковій перспективі дефіциту бюджету США без створення загрози для зростання, є найважливішими елементами фінансової стабільності", - йдеться в заяві Лагард, опублікованій на сайті МВФ.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас