Барбі порушила конкуренцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Барбі порушила конкуренцію

Кримінал
412
Компанія Mattel, виробник ляльок Барбі, визнана винною в промисловому шпигунстві. Суд зобов'язав її відшкодувати $309 млн конкурентові - MGA Entertainment Inc., яка випускає ляльок Братц.
Виробник ляльок Барбі Mattel Inc. повинен виплатити $309 млн корпорації MGA Entertainment Inc., що випускає ляльок Братц. Таке рішення ухвалив Федеральний окружний суд в Каліфорнії, повідомляє агентство Los Angeles Times 5 серпня.
MGA представив ляльок Братц в 2001 році.
Ляльки з великою головою і пухкими губами, вбрані в модний одяг, стали хітом продажів серед дівчаток старшого віку, потіснивши Барбі.
У 2004 році Mattel звинуватила творця Bratz Картера Брейанта, колишнього дизайнера Барбі, в тому, що той розробив ідею нової ляльки, ще будучи працівником компанії. У 2006 році компанія подала позов про порушення MGA авторських прав. У 2008 році суд постановив виплатити позивачеві $100 млн як компенсацію. Але апеляційний суд скасував це рішення, вирішивши, що Mattel не довела порушення авторських прав. Після цього MGA початку зустрічний процес. У квітні 2010 року суд присяжних став на бік MGA, визнавши, що Mattel сама викрадала комерційні таємниці конкурента: співробітники Mattel проникали на виставкові стенди MGA, використовуючи фальшиві кредитні карти. Суд зафіксував 26 таких випадків, зобов'язавши Mattel виплатити по $3,4 млн за кожен.
4 серпня Федеральний суд знизив цю суму до $85 млн, виявивши, що в попередній математичний розрахунок закралася помилка.
Mattel також зобов'язана відшкодувати конкуренту $2,5 млн за судові витрати і $137,4 млн за моральний збиток, заподіяний висунутим проти MGA позовом в 2008 році, а також штраф розміром $85 млн.
"Mattel наполягала на дотриманні авторських прав, приголомшливих за обсягом і немислимих по виконанню, - цитує вердикт судді Bloomberg. - Ці вимоги загрожували творчості та конкуренції єдиного суперника Mattel на популярному ляльковому ринку, що існує майже 50 років".
Виконавчий директор MGA Ісаак Ларіан (Isaac Larian) повідомив, що він в захваті від рішення судді, який, за його словами, зробив "крок в правильний бік". "Я відчуваю себе виправданим, я в захваті. Я радий за MGA, за співробітників компанії, за всіх тих, хто вірив у нас і не залишав у ці роки", - цитує його слова Los Angeles Times. За словами Ларіана,
Збитки бренду Bratz від конфлікту з Mattel оцінюються в $1 млрд - MGA буде компенсувати їх через нові антимонопольні позови.
Mattel ж заявила, що розчарована. "Mattel впевнена, що судове рішення не підтверджується доказами або законом. Ми як і раніше будемо домагатися розумного рішення", - цитує видання повідомлення корпорації.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас