Вчені: Шизофренія є спадковою лише в 50% випадків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Шизофренія є спадковою лише в 50% випадків

585
Американські і південноафриканські біологи встановили, що в половині випадків генетично обумовленої шизофренії винні випадкові мутації, які відсутні в генах батьків хворого.
Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Genetics.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на шизофренію страждають близько 24 мільйонів осіб, або сім чоловік на тисячу дорослих.
Вважається, що спадкові та генетичні фактори, які передаються від батьків до дитини, відіграють важливу роль у виникненні цього розладу.
Група під керівництвом Марії Карайоргу з Колумбійського університету в Нью-Йорку (США) проаналізувала геноми 255 здорових і хворих нащадків нідерландських колоністів - бурів - в ПАР.
Вчені встановили, що генетично обумовлена ​​шизофренія приблизно рівною мірою була наслідком як успадкованих, так і випадкових мутацій у геномі хворих.
Вчені проаналізували екзоми - сукупність кодують білки ділянок генів - у 53 "трійок" з хворих і їх здорових батьків, і порівняли знайдені аномалії з "правильними" генами в екзомах здорових південноафриканців-бурів.
Біологи виявили 40 ділянок в геномі хворих, мутації в яких порушували пристрій генів, що кодують різні білки. Автори статті порівняли мінливість цих ділянок в геномі хворих і здорових людей.
Виявилося, що в геномі шизофреніків такі аномалії зустрічалися в 10 разів частіше. Як відзначають вчені, це дозволяє припустити, що ці ділянки можуть бути пов'язані з появою шизофренії.
Це побічно підтверджується і тим, що одна з цих мутацій перебуває в раніше відкритому гені DGCR2, порушення в роботі якого сприяє появі шизофренії.
Вчені порівняли геноми всіх хворих і з'ясували, що мутації в виділених ділянках зустрічалися в кожному другому з них.
Автори статті вважають, що взаємозв'язок між неспадковими мутаціями і шизофренію пояснює той факт, що частка хворих цим розладом у світі мало змінюється з часом.
Переважно спадковий характер передачі шизофренії призвів би до появи значних коливань у кількості шизофреніків в різних поколіннях.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас