Росія і Україна готують додаткові угоди щодо Чорноморського флоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Україна готують додаткові угоди щодо Чорноморського флоту

1033
Ряд угод, пов'язаних з базуванням Чорноморського флоту РФ в Криму, готується до підписання російськими та українськими дипломатами, повідомив посол з особливих доручень МЗС Росії Олександр Бавикін у своїй статті, опублікованій в понеділок в "Російській газеті".
"У поточному році повністю узгоджені і готуються до підписання угоди між урядом Російської Федерації і кабінетом міністрів України про узгодження пересувань, пов'язаних із діяльністю військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, поза місцями їх дислокації, а також угода між урядом Російської Федерації та кабінетом міністрів України про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків в населених пунктах, в яких дислокуються об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України", - пише Бавикін.
За його оцінкою, після укладення угоди між Росією і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року "на краще змінилася тональність переговорів". "Прийшло розуміння необхідності прислухатися один до одного і йти часом непростий дорогою компромісів", - зазначає дипломат.
Він нагадав, що з метою надання більшої динаміки та ефективності підготовки нових угод з флоту рішенням уряду РФ у квітні 2011 року створена російська делегація для переговорів з України, що об'єднала представників різних міністерств і відомств.
За словами дипломата, делегація розпочала роботу та провела кілька зустрічей з українськими представниками.
"Передбачається укласти цілий ряд додаткових договорів з флотської тематики, присвячених різним аспектам, пов'язаним з діяльністю флоту. Серед них угода про пільговий митний режим для вантажів, що надходять на Україну для забезпечення флоту; про порядок узгодження питань перетину державного кордону України кораблями та суднами, літальними апаратами російського Чорноморського флоту; інфраструктурі нашого флоту; про організацію гарнізонної служби російських військових формувань", - повідомляє Бавикін.
За його словами, також планується узгодити проект угоди з питань юрисдикції та надання правової допомоги у кримінальних справах у зв'язку з перебуванням російських військових формувань на Україні, який перебуває багато років на порядку денному.
Дипломат також звертає увагу на позитивну динаміку в роботі з інвентаризації нерухомості: експерти домовилися про порядок її проведення та форматі складання необхідної документації. Крім того, підкреслює А. Бавикін, досягнуто принципове розуміння, як налагодити загальну систему забезпечення безпеки мореплавання в Азовському і Чорному морях.
"Російська сторона розглядає Чорноморський флот не тільки як військове з'єднання, яке виконує завдання з підтримання стабільності і безпеки в Чорноморському та Середземноморському регіонах, але і як фактор, що сприяє розвитку Севастополя і Криму", - підкреслює представник МЗС Росії.
У зв'язку з цим, зазначає він, обговорюються міркування щодо розширення участі Росії в розвитку соціально-економічної бази міст і селищ, де дислокуються російські частини.
"У Росії уважно розглядають також пропозиції Севастопольської міської державної адміністрації з ряду інвестиційних проектів", - зазначив Бавикін.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас