Експерт: Європейські банки виведуть з України всі доларові активи вже цієї осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Європейські банки виведуть з України всі доларові активи вже цієї осені

1765
Компроміс, досягнутий в США з бюджетного дефіциту, означає зменшення темпів зростання держвитрат і держборгу в найбільшій економіці світу. У свою чергу, приватний сектор скорочує боргову масу, і обмеження зростання боргового маси призводить до дефляційного тупику.
Про це в коментарі "Хвильо" заявив економіст Олексій Комаров.
"Якщо борг не зростає, не росте і грошова маса, а, значить, обслуговувати колишні борги стає важче. Тому одним з негативних чинників останніми днями стало обмеження витрат бюджету в США", - вказує економіст.
"Другим негативом стали несподівано слабкі темпи зростання ВВП у другому кварталі, лише +1,3%, і це на тлі перегляду даних за перший квартал з +1,9% до +0,4% в кінці липня. Тобто інвестори розуміють, що їх банально дурять регулярними переглядами-маніпуляціями статистикою", - говорить він.
На його думку, "конкретно зараз негатив інвесторів виливається в старт дефляційного стиснення, яке найгостріше буде відчуватися на периферії доларової зони, в країнах, які мають велику негативну доларову позицію. Це і країни, що розвиваються, і єврозона, активно залучати доларові фондування в останнє десятиліття для експансії на ринки, що розвиваються".
"Швидше за все, ми побачимо перехід у готівку та низькоризикові активи і хвилю розпродажів ризикових активів", - вважає він.
"В Україні це дефляційне стиснення відіб'ється через канал європейських банків, які мають значні доларові позиції в Україні, понад 18 млрд доларів за даними Банку міжнародних розрахунків (Базель)" - стверджує Олексій Комаров.
"Висновок європейськими банками доларових активів з України буде фіналом драми МВФ-Україна: приватні борги будуть остаточно і безповоротно конвертовані в суверенний борг України перед МВФ вже цієї осені. На еквівалентну суму зменшаться резерви НБУ", - резюмує експерт.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас