Фірташ вважає необхідним продаж Одеського припортового заводу українському бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ вважає необхідним продаж Одеського припортового заводу українському бізнесу

Енергетика
1135
Голова ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ вважає необхідним продаж крупного виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу українському бізнесу.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фірташа.
Згідно з повідомленням, оцінюючи подальшу стратегію, Фірташ підтвердив намір брати участь в приватизації Одеського припортового заводу.
"Це стратегічне підприємство для української хімічної промисловості. ОПЗ підключений до аміакопроводу, яким транспортується аміак з Росії до порту на Чорному морі. Також завод має єдиний на Чорному морі перевалочний пункт добрив, звідки їх і аміак можна перевозити в будь-яку точку світу", - сказав Фірташ.
При цьому, за його словами, Росія дуже зацікавлена в одержанні контролю над ОПЗ.
"Для російського бізнесу це питання стратегічної переваги на зовнішніх ринках і контролю над експортом добрив з України. Тому для України важливим є питання не за скільки продати ОПЗ, а кому продати - українському або іноземному бізнесу. Від цього залежить, чи зможе Україна відновити свою частку на зовнішніх ринках добрив і чи зможе вона гідно конкурувати з іншими країнами", - зазначив Фірташ.
За словами Фірташа, сьогодні частка України на світових ринках добрив складає всього 3% проти 17% 20 років тому.
При цьому Україна може збільшити свою частку, оскільки попит на добрива щорічно буде зростати, тому що від внесення карбаміду або селітри залежить врожайність сільгоспкультур.
Також Фірташ підтвердив інформацію про свою непричетність до покупки виробника азотних добрив підприємства "Міндобрива" (Россош, Воронезька область, Росія).
"Наша пропозиція не була схвалена. Конкурс з продажу "Міндобрива" є прикладом того, як Росія захищає свій ринок від проникнення іноземного капіталу. Тому наші шанси як єдиного українського учасника були невисокими", - сказав він.
При цьому бізнесмен повідомив, що був зацікавлений в купівлі даного підприємства, оскільки вона дала б можливість його компанії значно зміцнити свої позиції на зовнішніх ринках.
Як повідомляло агентство, російський бізнесмен Аркадій Ротенберг домовився про покупку виробника азотних добрив підприємства "Міндобрива".
Крім того, Ротенберг повідомив, що зацікавлений в придбанні ОПЗ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас