Росія претендує на одне з найбільших у світі золотомідних родовищ на дні Атлантики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія претендує на одне з найбільших у світі золотомідних родовищ на дні Атлантики

855
Міжнародний орган ООН з морського дна International Seabed Authority (ISA) схвалив заявку РФ на проведення геологічних вишукувань в районі одного з найбільших у світі неосвоєних золотомідних родовищ, пише російська газета Коммерсант.
На цій ділянці вміст міді і золота перевищує показники родовищ на суші в п'ять-десять разів. На цей проект Росія в найближчі п'ять років витратить до $43 млн.
ISA затвердив російську заявку на розвідку мінеральних ресурсів на дні Світового океану 19 липня в штаб-квартирі організації на Ямайці, повідомило Мінприроди РФ 3 серпня. Також були задоволені заявки Китаю та острівних держав Науру і Тонга. Це перший випадок в історії, коли ISA дає дозвіл на проведення досліджень у водах Світового океану, які не належать до ексклюзивній економічній зоні будь-якої держави.
Ділянка, яку буде досліджувати Росія, розташована у північній приекваторіальній зоні Серединно-Атлантичного хребта, де сульфідні руди залягають на глибині 2-4 кілометри. Росія отримає переважне право на освоєння цих родовищ на 15 років з правом продовження на п'ять років, пояснили в прес-службі Мінприроди. Виконавцями контракту стануть розташовані в Санкт-Петербурзі державні ВНДІ Океангеологія і Полярна морська геологорозвідувальна експедиція.
Джерела газети Коммерсант в уряді РФ пояснили, що Москва ставить проект з освоєння руд на дні океану в один ряд із захистом інтересів Росії при освоєнні потенційних родовищ вуглеводнів в Арктиці.
Сплеск інтересу Москви до освоєння покладів мінералів на дні Світового океану пов'язаний з різкою активізацією Китаю, говорить джерело газети. Протягом багатьох років морські держави вели дослідження морського дна в Світовому океані, не повідомляючи про це ISA. Однак в 2010 році Китай подав заявку на дослідження на ділянці Південно-Західного Індоокеанского хребта, і Росія вирішила не відставати.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас