Грандіозний обвал на фінринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грандіозний обвал на фінринках

Фондовий ринок
1600
Найпотужніше падіння фондових індексів накрило світові майданчики, звалилася і ціна нафти. Інвестори бояться уповільнення темпів зростання світової економіки.
Американські фондові індекси знизилися за підсумками торгової сесії в четвер на тлі зростання курсу долара, який надає знижувальний тиск на ціни на сировину, що викликає занепокоєння щодо прибутків сировинних компаній, повідомляє агентство Bloomberg.
Падіння фондового індикатора Standard & Poor's 500, що склало 4,8%, стало рекордним з лютого 2009 року, воно було викликане побоюваннями щодо уповільнення темпів зростання світової економіки. Лише три з 500 акцій, що входять у розрахунок цього індикатора, підвищилися за підсумками торгів. При цьому ринкова вартість 13 компаній опустилася більш ніж на 10%.
Побоювання щодо відновлення світової економіки змусили інвесторів поступово йти з фондового ринку і вкладати кошти в казначейські облігації США, швейцарський франк і японську ієну.
Ринок все більше починає вірити у проведення ще одного етапу заходів щодо стимулювання економіки США після опублікованих минулого тижня слабких статданих про промвиробництво, рівень видатків.
"Це неймовірно, - сказав провідний стратег фондового ринку Ameriprise Financial Inc. Девід Джой. - Емоційний аспект зростає. Всі починають вважати, що ситуація не дуже хороша. Багато сумнівів викликає Європа. Крім того, ми відчуваємо тиск японської інтервенції на валютному ринку".
Лідерами падіння стали в четвер котирування акцій сировинних копаній. Підіндекс SP 500, у розрахунок якого входять акції корпорацій сировинного та енергетичного секторів, впав на 6,6%.
"Зараз настрої негативні, - заявив аналітик UBS Wealth Management Майк Райан. - Все буде залежати від нових макроекономічних даних, які повинні показати, що економіка не звалюється в рецесію. Дані міністерства праці за кількістю робочих місць будуть вирішальними. Якщо вони принесуть чергове розчарування, ринок впаде більш значно".
Настрої інвесторів залишилися негативними навіть після публікації позитивних даних з безробіття в США. Згідно з даними Мінпраці, кількість американців, які вперше звернулися по допомогу з безробіття, минулого тижня скоротилася на 1 тис. - до 400 тис., хоча аналітики очікували на збільшення кількості заявок на 7 тис. Менш волатильний показник - середня кількість заявок, поданих за останні чотири тижня - знизився до 407,75 тис. в порівнянні з 414,5 тис. тижнем раніше.
Індекс Dow Jones Industrial у четвер впав на 4,31%, Standard & Poor's 500 знизився на 4,78%, індекс Nasdaq Composite опустився на 5,08%.
Такі ж похоронні настрої спостерігалися в четвер і в Європі. Фондові індекси регіону знизилися за підсумками торгів до мінімального показника за рік на посиленні занепокоєння щодо уповільнення темпів зростання світової економіки. Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 опустився на 3,4%. З зафіксованого в лютому максимуму цього року індикатор знизився на 16%.
Всі 18 основних фондових індексів країн Західної Європи впали за підсумками сесії. Зниження британського FTSE 100, як і німецького DAX, склало 3,4%, французький CAC 40 знизився на 3,9%.
"На ринок впливають страхи, викликані макроекономічними даними, - заявив аналітик Market Securities Стефан Еколь. - Макроекономічна картина змусила учасників ринку повірити, що такі фактори, як боргова криза в Європі, держборг США і ціни на сировину, швидше за все, створять проблеми економічного зростання".
Фондові ринки Азійсько-Тихоокеанського регіону (АТР) знижуються вранці в п'ятницю. Зведений індекс найбільших підприємств регіону MSCI Asia Pacific обвалився з початку сесії 5 серпня на 3,8%. Співвідношення дешевшають і дорожчають акцій у складі індикатора становить 130 до 1. Падіння індексу з максимуму цього року, зафіксованого 2 травня, досягло вже 10%. Тільки за тиждень MSCI Asia Pacific втратив 8% - найгірший результат з жовтня 2008 року. Японський Nikkei 225 знизився в ході торгів у п'ятницю на 3,64%, гонконзький Hang Seng - на 4,75%, австралійський SP/ASX 200 - на 4,06%.
"Інвестори починають розуміти, наскільки значно сповільнилося зростання американської економіки і світової економіки в цілому за останні кілька місяців, - відзначив головний інвестиційний стратег iShares, підрозділи BlackRock Inc., Рас Кестріч. - Що найбільш серйозно турбує експертів, так це те, що з урахуванням заходів фінансової консолідації в Європі та США, а також збереження ставок найбільших світових центробанків на низьких рівнях важко уявити, які ще кроки можуть зробити уряди для виходу зі сформованої ситуації".
Торги акціями на ФБ ММВБ у п'ятницю почалися з істотного падіння цін blue chips на тлі загальносвітового обвалу через побоювання відновлення рецесії в США, індекс ММВБ за хвилину торгів звалився на 3,2%, пробивши рівень 1570 пунктів.
До 10:31 МСК індекс ММВБ досяг 1568,45 пункту (-3,22%), індекс РТС пробив 1800 пунктів і склав 1795,23 пункту (-3,26%), ціни більшості "фішок" на біржах впали в межах 5%.
Керівник активами "Інвестиційної палати" Олександр Волинський вважає, що в сформованій спекулятивній ситуації варто шукати момент для покупок на відскік в 3-5%. Середньостроково слід, швидше за все, продавати висхідні руху.
Ціни на нафту в четвер впали на все більш явних ознаках уповільнення темпів зростання економіки США. Тиск на вартість нафти надало також сильне зростання долара.
За підсумками торгів 4 серпня котирування вересневих ф'ючерсів на нафту марки WTI на Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX впали на $5,30 (-5,8%) - до $86,63 за барель. У п'ятницю нафта продовжує дешевшати. На електронних торгах у Нью-Йорку вересневий ф'ючерс знизився ще на $0,97 - до $85,66 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас