Світовий фінансовий ринок пережив гірший день з жовтня 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий фінансовий ринок пережив гірший день з жовтня 2008 р.

Фондовий ринок
2574
Індекс Dow Jones industrial упав на 512,46 пунктів, або на 4,31%, до показника в 11 383,98. Це один з найгірших показників в історії розрахунку індексу. Індекс 500 найбільших компаній Standard & Poor's знизився на 60,21 пунктів, або на 4,78%, до рівня в 1 200,13. Лише три папери зі списку закрилися в плюсі. Індекс Nasdaq втратив 136,68 пунктів, або 5,08%, зупинившись на рівні 2 556,39. Індекси РТС і ММВБ втратили в четвер 2,4 і 2,1%. У цьому зниженні не відображені нічні новини зі світових бірж.
Більшість фондових індексів вчора впали: Dow Jones Industrial втратив 2,6%, S&P 500 - 2,8%, зведений європейський індекс STOXX 600, англійський FTSE 100 і німецький DAX - 3,4%. Нафта Brent подешевшала на 2,6% - до $110,2 за барель (на 20.30 МСК). Одним з небагатьох ринків, що закрилися в плюсі, став японський (Nikkei 225 додав 0,2%) - завдяки діям Банка Японії: його валютні інтервенції опустили курс ієни нижче 80 ієн/$, він також пообіцяв збільшити програму викупу активів в 1,5 рази. Російський ринок не став винятком. Індекси РТС і ММВБ втратили 0,4 і 2,1%.
Серпень історично дуже важкий місяць для ринків акцій, говорить директор з інвестицій Pioneer Investments Сергій Григорян, а зараз через проблеми у світовій економіці - особливо.
Проблем вистачає. У липні впевненість європейського бізнесу падала у всіх секторах, показав зведений індикатор економічних настроїв Єврокомісії: він знизився на 2,2 пункту до 103,2 п. Бізнес стагнує навіть у головній економіці єврозони, Німеччині, де раніше фіксувалося найбільш сильне зростання, відзначає Дженніфер Маккеоун з Capital Economics. Євростат очікує на зниження інфляції в липні з 2,7 до 2,5%, але і це вище за середньорічний орієнтир ЄЦБ в 2%.
На ринках ростуть побоювання, що ослаблення економік, у першу чергу Італії та Іспанії, вийде з-під контролю і спровокує нову глобальну рецесію. Європейські чиновники обговорюють можливість збільшення фонду фінансової стабільності з 750 млрд євро до 1 трлн, визнав співробітник Єврокомісії.
Подібні побоювання сильні не тільки в Європі, на цьому сфокусований і уряд США, вважає Різуен Хуссейн з Morgan Stanley. Хоча США схвалили рішення про підвищення планки держборгу і зняли питання про дефолт, агентство Moody's помістило рейтинг країни на перегляд з негативним прогнозом. Статистика продовжує переконувати інвесторів в уповільненні відновлення економіки, відзначають аналітики "Трійки діалог". Індекс промвиробництва США в липні знизився до 50,9 пункту за прогнозу 54,3. Споживчі настрої зараз гірші за докризові, зазначає Ніколас Сноудон з Barclays Capital. Схоже, страхи взяли верх на обох континентах, резюмує Хуссейн (цитата з Bloomberg).
Щоб знизити напруженість на фінансових ринках, ЄЦБ 11 серпня після майже півторарічної перерви почне накачувати банки грошима - видавати їм шестимісячні кредити, повідомив учора голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше. Програма буде діяти до 1 березня.
Досі ЄЦБ наполягав, що уповільнення європейської економіки має тимчасовий характер, але тепер йому довелося визнати, що це надовго, відзначає Маккеоун. Урядам явно доведеться взяти паузу в посилення кредитно-грошової політики, вважає Пітер Ванден Хут з ING. Інвестори з усього світу чекають на сильне коригування економічної політики, причому не тільки в Європі, відзначає Майкл Гурка з Spectrum Asset Management.
Ситуація на фінансових ринках також загострилася. Європейські банки збільшили кошти на депозитах в ЄЦБ у вівторок до максимального рівня з лютого в 104,9 млрд євро проти 49,9 млрд минулої п'ятниці. Виріс і обсяг тижневих кредитів центробанку - з 164 до 172 млрд євро. Цей незначний на перший погляд зростання вельми показовий, оскільки зазвичай в цей час знижується попит на кредити, відзначає Ірена Секульська з Nomura International.
Вартість фондування в доларах зросла: тримісячна міжбанківська відсоткова ставка в Європі зросла на 30 б. п. до липня і зараз на 63 б. п. вища, ніж у США (дані Morgan Stanley). Правда, спред поки що невеликий в порівнянні з показниками після банкрутства Lehman Brothers у вересні 2008 р. - більше 200 б. п.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас