Експерт: Ситуація з законом про акцизи на паливо нагадує "Каштанку" Чехова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ситуація з законом про акцизи на паливо нагадує "Каштанку" Чехова

Енергетика
721
Подальші відкладання моменту публікації закону з продовження дії знижених акцизів на бензини і дизельне паливо дестабілізує паливний ринок України.
Про це йдеться в повідомленні науково-технічного центру "Психея".
Як зазначили в "Психеї", зараз вже спостерігається дисбаланс - зменшення обсягів запасів палива на внутрішньому ринку і одночасне накопичення ресурсів на кордоні, збільшення витрат на просте з/д цистерн, що відіб'ється на вартості палива, як в опті, так і в роздробі.
Коментуючи таку ситуацію на ринку директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін відзначив, що "обстановка зі схвалення закону № 3609 нагадує Каштанку Чехова, коли їй пропонують м'ясо (схвалення знижених акцизів) і одразу висмикують його з пащі (відкладають офіційне введення закону в дію)".
За оцінкою Сапегіна, такий розвиток обстановки нагадує ринок скрапленого газу, де затримки з розмитненням призвели до дестабілізації ринку і сприяли значному зростанню цін в опті та для кінцевих споживачів.
Нагадаємо, закон України № 3609 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України, який продовжує дію знижених акцизів на паливо до 1 вересня, був схвалений у другому читанні Верховною Радою України 7 липня і підписаний президентом України 1 серпня, але досі не набув чинності. Згідно з указом президента України закон № 3609 повинен бути опублікований в офіційному друкованому виданні не пізніше 15 днів після його схвалення у встановленому порядку.
7 липня Верховна Рада Україна схвалила законопроект № 8217 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України, яким до 1 вересня продовжується дія тимчасового зниженого акцизного податку на бензини моторні 132 євро/т; на важкі дистиляти (газойлі) із вмістом сірки: більш ніж 0.2 мас% - 60 євро/т, більше 0.035 мас%, але не більше 0.2 мас% - 39 євро/т, більше 0.005 мас%, але не більше 0.035 мас% - 32 євро/т; не більше 0.005 мас% - 22 євро/т. Документ з підписом президента України в Верховну Раду надійшов 1 серпня.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас