Іпотечна перевага — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечна перевага

Кредит&Депозит
1292
Дозвіл на цей вид діяльності має намір видавати Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Ліцензіат повинен мати статутний фонд не менше 35 млн. грн для управління структурованими іпотечними облігаціями і 25 млн. грн - простими іпотечними бондами. Зараз в Україні таку діяльність серед банків де-факто виконує "Ощадбанк" у партнерстві з Державною іпотечною установою (ДІУ). Учасники ринку вважають, що ліцензування дозволить відсіяти з ринку несумлінних управителів. На їхню думку, великого ажіотажу з боку банків на такий вид діяльності не очікується, тому що ринок іпотечних облігацій малоліквідний. Хоча, в ДІУ повідомили, що вже цієї осені планують здійснити великий випуск іпотечних облігацій.
В умах багатьох людей ще залишилися неприємні спогади про іпотечну кризу в США, яка поклала у 2007 році початок світовій фінансовій кризі, з якою досі борються американські та європейські лідери. Україна - не виняток. Проте, український ринок іпотечних облігацій настільки не розвинений і не впорядкований, що побоюватися яких-небудь кризових явищ на ньому поки рано.
Буквально днями НКЦПФР ухвалила рішення "Про затвердження ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з управління іпотечним покриттям", яка набуде чинності через три місяці. Це дозволить банкам займатися новим видом діяльності - управлінням іпотечним покриттям.
У комісії розповіли, що необхідність в цьому документі з'явилася у зв'язку з набуттям чинності 24.05.2011 р. закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій" № 3265-VI.
За словами начальника управління ліцензування діяльності профучасників фондового ринку НКЦПФР Ірини Заноза, попереднє положення комісії про умови ліцензування управителів іпотечного покриття (№ 2009 від 09.10.2007 р.) було розраховане виключно на небанківські установи (інвестиційні компанії, КУА).
"Після набуття чинності нових ліцензійних умов банки також зможуть стати ліцензованими управителями іпотечного покриття", - зраділа замдиректора департаменту інвестиційної діяльності "Укргазбанк" Світлана Фомічова.
Заступник голови правління банку "Національний кредит" Сергій Уткін вважає, що тепер банки зможуть спростити собі операції із закладеним майном і знизити ризики з іпотеки.
"Випуск іпотечних облігацій - це остання ланка в ланцюзі: іпотечний кредит - іпотечний пул - іпотечна облігація. Банк видає іпотечний кредит, формує з виданих кредитів іпотечний пул, який виступає покриттям (забезпеченням) випускаються іпотечних облігацій", - розповів аналітик Сbonds Сергій Ляшенко.
Також, на думку пана Уткіна, рішення комісії відсіче з ринку несумлінних управителів.
"Крім того, поява ліцензії впорядкує роботу банків в даному сегменті ринку та підвищить його ліквідність", - сказав пан Уткін.
При цьому учасники ринку визнають, що сьогодні на українському іпотечному ринку активність мінімальна, тому особливого ажіотажу на отримання відповідної ліцензії серед банків не очікують. В Україні іпотечні облігації випускали тільки ДІУ і "Укргазбанк", який у 2007 році розмістив трирічні іпотечні облігації на суму 50 млн. гривень (10,5% річних), в рамках проекту Агентства з міжнародного розвитку США (USAID).
"Облігації були погашені в 2010 році. Таким чином, доти, доки в Україні не буде ринку іпотеки, говорити про ринок управління іпотечним покриттям не доводиться", - зазначив пан Ляшенко. Також випуск зовнішніх іпотечних облігацій здійснював "ПриватБанк".
Керівний директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін відзначив, що по суті, це ліцензія на управління тими інструментами, через які почалася світова фінансова криза 2,5 роки тому.
"Найближчим часом інтерес до облігацій з іпотечним покриттям в Україні не з'явиться. У першу чергу, не буде інтересу через те, що у нас банки все ще дуже обережно і неактивно займаються кредитуванням", - сказав пан Золотухін. За його словами, поки український процес іпотечного кредитування не вийде на докризовий рівень, пропозицій щодо таких інструментів не буде.
"Ми припускаємо, що вже через пару років попит на ці інструменти з'явиться, і такі ліцензії на ринку вже будуть затребувані", - вважає він. Зокрема, за словами директора департаменту правового захисту "Ерсте Банк" Олександра Ярецького, емітентами іпотечних облігацій часто виступають самі банки, тому безпосередньо банкам такі ліцензії навряд чи будуть цікаві, тому що прописаний у законодавстві механізм обігу іпотечних облігацій "не дозволяє суміщати функції їх емітента та управителя іпотечним покриттям".
При цьому інтерес до ліцензій виникне у випадку, якщо активність проявить ДІУ, схваливши рішення про новий випуск іпотечних облігацій. Примітно, що заступник голови правління ДІУ Андрій Камуз повідомив про намір провести восени велику емісію іпотечних облігацій.
"Уже цього року восени ДІУ випустить прості іпотечні облігації на суму 200 млн. гривень. Вони підуть на рефінансування іпотечних кредитів банків", - заявив він.
Крім того, як розповів пан Камуз, зараз в обігу є іпотечні облігації ДІУ на суму близько 50 млн. гривень, управителем яких де-факто є державний "Ощадбанк". За словами пана Камуза, в "Ощадбанку" немає відповідної ліцензії, тому ДІУ неодноразово зверталося до НКЦПФР з проханням вирішити це питання.
В "Укргазбанку", наприклад, вже зараз готуються до великих випусків іпотечних облігацій, як до альтернативи ОВДП за надійністю за значно цікавішої прибутковості.
"Банки значно більше підходять на роль управителів іпотечного покриття, ніж інші установи, і обов'язково скористаються можливістю запропонувати додаткову послугу, - сказала Світлана Фомічова. - Нині питання про отримання ліцензії управителя іпотечного покриття розглядається, і дуже ймовірно, що нами будуть подані документи для її отримання".
Пан Камуз відмовився назвати винагороду "Ощадбанку" за управління іпотечними облігаціями, пославшись на конфіденційність інформації. При цьому чиновник зазначив, що винагорода банку при управління іпотечним покриттям залежить від кількості іпотечних кредитів, що входять в пул, і від кількості оброблюваної інформації.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас