Fitch знизило рейтинги 5 великих білоруських банків до "B-", прогноз "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинги 5 великих білоруських банків до "B-", прогноз "негативний"

Валюта
121
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) п'яти білоруських банків з рівня "B" до "B-" з "негативним" прогнозом.
Як говориться в прес-релізі агентства, зниження рейтингів проведено щодо Беларусбанку, Белинвестбанку, БПС-банку ("дочка" Сбербанку (РТС: SBER)), Белгазпромбанку (основними акціонерами є російські ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) і Газпромбанк - ІФ), Белвнешекономбанку ("дочка" ЗЕБа). Щодо Банку ВТБ (Білорусь) Fitch підтвердило довгостроковий РДЕ на рівні "В-", знизивши прогноз зі "стабільного" на "негативний".
У прес-релізі пояснюється, що рейтинги банків погіршені у зв'язку з переглядом суверенних і країнових ризиків Білорусі через "слабкі зовнішні фінанси країни".
Крім того, зниження рейтингів враховує "серйозні складнощі, з якими стикається банківська система, і думка Fitch, що якість активів і капітал, ймовірно, погіршаться, можливо, різко". Валютна ліквідність також є вразливою.
Експерти агентства вважають, що після девальвації в травні 2011 року білоруський рубль залишається під тиском за ринкових обмінних ставок, які як і раніше перевищують офіційний курс.
У повідомленні підкреслюється, що потреби Білорусі в зовнішньому фінансуванні залишаються значними. При цьому Fitch прогнозує зниження дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу Білорусі до 8% ВВП в 2011 році з 16% ВВП в 2010 році.
Агентство також нагадує про скорочення золотовалютних резервів Білорусі на 17% за перше півріччя - до $4,2 млрд, незважаючи на отримання першого траншу кредиту від ЄврАзЕС розміром $800 млн у червні 2011 року, та наявність валютного боргу Нацбанку країни перед комерційними банками на $3,6 млрд (головним чином депозитні свопи).
"Валютна ліквідність в секторі наразі є обмеженою, і Fitch відзначає посилення ризику ліквідності для білоруських банків у разі відновлення відтоку валютних депозитів. За такого сценарію НББ може схвалити рішення про часткове припинення депозитних свопів, щоб підтримати валютну ліквідність банків, але лише за рахунок скорочення своїх власних валових валютних резервів", - сказано в прес-релізі.
Fitch очікує, що "якість активів білоруських банків погіршиться в результаті різкого уповільнення кредитування, зниження економічної активності, високої інфляції і, ймовірно, більш селективної підтримки корпоративного сектора з боку держави". Водночас, на думку агентства, показники якості активів відповідно до звітності, швидше за все, будуть погіршуватися повільними темпами через істотну частку довгострокових кредитів, державних субсидій з відсоткових виплат та ймовірну готовність банків у держвласності реструктурувати і пролонгувати проблемні кредити.
Беларусбанк за підсумками 2010 року посів 9-е місце за розміром активів серед банків СНД і 1-е місце серед 31 банку Білорусі в ренкінгу "Інтерфакс-1000: Банки СНД", підготовленому "Інтерфакс-ЦЕА", БПС-банк - 59-е і 3-е місця відповідно, Белинвестбанк - 73-е і 4-е місця, Бєлвнєшекономбанк - 111-е і 6-е місця, Белгазпромбанк - 155-е і 7-е місця, Банк ВТБ (Білорусь) - 165 -е і 8-е місця відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас