Хто "замовив" Олександра Попова? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто "замовив" Олександра Попова?

1999
Мало хто вірить, що публікація в ізраїльській газеті про подвійне громадянство Черновецького з'явилася просто так. Адже тепер вибори київського голови восени цього року стали реальністю.
Нагадаємо, ізраїльське видання Izrus повідало світу , що мер Києва Леонід Черновецький нібито вже протягом багатьох років є громадянином Ізраїлю. Зокрема, згідно з інформацією, що міститься в базі даних МВС Ізраїлю, Леонід Михайлович і його дружина Аліна Айвазова репатріювалися ще 5 жовтня 1994 року. За даними на липень поточного року, Леонід Михайлович нібито прописаний на одній з вулиць Північного Тель-Авіва.
На підтвердження чого видання розмістило роздруківку, отриману з бази даних МВС Ізраїлю.
Інформація підірвала в буквальному сенсі український політикум. Так, "регіонал" Володимир Олійник заявив: якщо підтвердиться інформація про наявність у мера Києва паспорта Ізраїлю, його позбавлять українського громадянства.
При цьому дав досить дивне роз'яснення, враховуючи, що в Україні громадяни інших держав не можуть обіймати державні посади: "Посадова особа перебуватиме на посаді доти, доки не буде позбавлена громадянства України". Хоча, мабуть, з огляду на яку групу в Партії регіонів орієнтується цей народний депутат, його юридичне пояснення стає більш зрозумілим.
Пообіцяла перевірити інформацію про ізраїльське громадянство Черновецького і міліція. У свою чергу в Мін'юсті заговорили про законодавчу неврегульованість дій документів, підписаних Леонідом Черновецьким на посаді мера Києва, в разі визнання незаконним обрання його мером за можливого підтвердження подвійного громадянства.
"Юридично законом ці питання не врегульовані, якщо нібито поставити під сумнів усі рішення, які схвалені за всі ці роки, поки він був мером", - заявила перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова. Правда, змовчала, що під більшістю рішень, схвалених і Київрадою, і КМДА підпису Черновецького, наскільки відомо, не було.
Тому головна заковика не в цьому, а в тому, що після підтвердження наявності в Леоніда Михайловича ізраїльського громадянства можуть бути серйозні наслідки, як кадрового характеру, так і політичного.
В усякому разі, багато запитань виникає до глави СБУ Валерія Хорошковського, до його попередників, до міліцейського керівництва різних років. Адже якщо підтвердиться, що Черновецький має подвійне громадянство ще з 90-х років, то чому про це стало відомо тільки сьогодні. За ці роки Леонід Михайлович неодноразово обирався народним депутатом по Києву, був кандидатом в президенти, і двічі обирався мером столиці. Про яку безпеку держави може йтися в принципі, якщо за 17 років ніхто навіть не спромігся розібратися, хто з кандидатів на високі державні посади має подвійне громадянство? До речі, цілком імовірно, що Черновецький - не самотній, і скандал навколо його ізраїльського підданства тільки початок викриттів біпаспортизму української політеліти?
Але можливі кадрові пертурбації в правоохоронних органах у разі підтвердження інформації ізраїльської газети ніщо на тлі головної інтриги найближчого часу - дострокових виборів київського градоначальника. Про них вже заговорили всерйоз не тільки "бютівці" в Київраді. Якщо влада буде затягувати з встановленням істини у підданстві Черновецького, підштовхнути її можуть як міські депутати, яких здатне консолідувати питання висловлення недовіри столичному голові, так і парламентарії.
Яка буде в підсумку дата виборів - осінь цього року або початок наступного - вже не так важливо. Хоча, поза всяких сумнівів, влада, точніше її частина, що підтримує Олександра Попова і розраховувала відтягнути вибори в Києві на пізніші терміни, буде робити все, щоб встановлення істини з громадянством Черновецького затягнулося. Адже не секрет, що сьогодні до виборів у столиці "регіонали" не готові - у них немає відповідної підтримки, а рейтинг Попова росте дуже повільно.
Наскільки відомо, ідею перенесення виборів підтримує і Валерій Борисов, якому доручено вести кампанію партії влади в столиці. Тобто, дострокові вибори вкрай невигідні саме Банковій, чиєю підтримкою користується Олександр Попов. Крім того, зважаючи на останні постанови Кабміну, які призведуть до подорожчання багатьох видів товарів і послуг, "регіоналам" смикатися на вибори зараз взагалі марно. Тому "злив" про можливе подвійне громадянство Черновецького міг бути комусь дуже вигідний. Питання кому - Кличко, Тимошенко, комусь з груп впливу в самій ПР або близькому оточенню мера?
Віталій Кличко на сьогоднішній день є фаворитом мерських виборів. Проте його радники рекомендують політику-боксеру брати планку вище і готувати свій УДАР до парламентської кидку. Тим більше що цілком вірогідною була домовленість про відмову Кличко від претензій на мерство замість допомоги з проходженням його політсили до Верховної Ради. Тому сьогодні Кличко і його команда навряд чи готові до мобільного розгортання передвиборчих штабів в Києві. На це потрібні гроші, час і кадри. Тут на одній харизмі Віталія Володимировича в мерію не в'їдеш. Та й організація інформаційних "зливів" явно не коник команди Кличка. У всякому разі, нічого подібного за нею раніше не помічалося.
Чи могли організувати "злив" люди з команди опальної екс-прем'єрки? Могли. Але вона зможе балотуватися в мери Києва тільки в тому випадку, якщо до дати виборів її не посадять. А, судячи з темпів, узятих Печерським судом, до Дня Незалежності Юлія Володимирівна може заробити від 7 до 10. До речі, про це вже говорить і сама Тимошенко. Так що дотягнути до осені чи, тим більше, до початку 2012 року їй навряд чи дозволять. Іншого ж прохідного кандидата в мери Києва у "Батьківщини" немає.
Третій варіант - треба шукати організаторів "зливу" в самій Партії регіонів. Не секрет, що група впливу, що асоціюється з главою АП Сергієм Льовочкіним та главою СБУ Валерієм Хорошковським, багатьом в ПР не подобається. Як і її протеже Олександр Попов. Тому є ті, хто з радістю накапостили б суперникам за доступ до Януковича. При цьому треба зазначити, що свого кандидата у "недругів" цієї групи немає (ну, не вважати ж таким Віталія Кличка). Більше того, в ПР багато хто думає, що прибрати Черновецького зовсім не означає призначити вибори. Адже є ж Чернівці, де немає мера і немає виборів.
І останній варіант - "злив" не має жодної причетності до українських внутрішньовидових політичних розборок. Останнім часом з'явилася інформація, що дочка Черновецького Христина після розлучення з В'ячеславом Супруненко, що перебуває в розшуку, вийшла знову заміж. Вже відомо ім'я її обранця - це російський бізнесмен Сергій Янчук. Чи може "злив" проти Черновецького бути організований його колишнім зятем через помсту? Можливо, адже, як кажуть, чужа душа - темний ліс.
Якщо ж подвійне громадянство столичного голови підтвердиться, то цілком можливо, що історію з ним успішно замнуть (тим паче, сам градоначальник заперечує, що він - підданий Ізраїлю). Адже ставка на дострокових виборах занадто велика. А досвід заминати резонансні скандали в коридорах української влади за двадцять років накопичився чималий...
Василь Ємельянов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас