"Ъ": Мінекономіки хоче зняти не передбачені законом обмеження на торгівлю спиртним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки хоче зняти не передбачені законом обмеження на торгівлю спиртним

279
Проект постанови Кабміну про внесення змін до правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Документ розміщений на офіційному сайті відомства. В ньому пропонується виключити з п. 9 правил норму про заборону роздрібної торгівлі алкогольними напоями в місцях, визначених органами місцевого самоврядування. Як відзначили в міністерстві, дана норма не відповідає вимогам закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", оскільки він не дає повноважень місцевим органам влади встановлювати обмеження на продаж пива та алкогольних напоїв.
У Мінекономрозвитку вважають, що виключення цієї норми із правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями усуне конфлікти між підприємцями та місцевими органами влади, збільшить прибуток торговців алкоголем і, як наслідок - бюджетні надходження. За даними Держстату, в Україні торгують алкоголем 21,8 тис. магазинів і 674 спеціалізованих підприємства.
У ряді міст місцеві органи влади вже обмежували торгівлю алкоголем. Зокрема, в Івано-Франківську, Львові та Ужгороді заборонено продаж алкоголю в нічний час, у Донецьку та Алушті - в радіусі 100 м від дитячих, лікувальних і освітніх установ, у Києві - в кіосках і павільйонах площею менше 40 кв. м. Ряд заборон був опротестований органами прокуратури, після чого міськради повторно голосували за їх введення.
Ініціатива Мінекономрозвитку обурила мерів міст, в яких вводилися обмеження на продаж алкогольних напоїв. "В усьому світі ця ситуація контролюється. Спробуй, наприклад, в США хоча б пиво з пляшки без пакета розпити на лавці - відразу отримаєш штраф", - заявив мер Алушти Станіслав Колот. Його підтримав і міський голова Львова Андрій Садовий: "Вільний продаж алкоголю веде до деградації нації. Спиртні напої повинні продаватися у спеціалізованих магазинах і в строго відведений час".
Між тим, за словами заступника міського голови Донецька Геннадія Ткаченка, через те, що закон не дає місцевій владі відповідних повноважень, введені ними обмеження на продаж алкоголю не діють. "Намагалися схвалювати рішення про заборону торгівлі, наприклад, на зупинках громадського транспорту. Продавці подавали позови до суду, і суд казав: ви не маєте права забороняти на зупинках, якщо є претензії до конкретної зупинки - на ній і забороняйте", - розповів пан Ткаченко.
За даними президента торгово-промислової конфедерації Володимира Демчака, суди задовольняють практично всі позови підприємців до місцевих органів влади щодо обмежень торгівлі алкоголем. "Хвиля подібних рішень міськрад піднялася перед місцевими виборами. Депутати продемонстрували свою турботу про виборців, а наслідки їх нічому не навчили", - пояснив пан Демчак. На його думку, обмежувати торгівлю спиртним місцева влада може на рівні видачі дозволів. "Ліцензія видається місцевими адміністраціями щорічно. Якщо влада бачить, що підприємець торгує, наприклад, біля школи чи вночі у дворі в спальному районі, вони просто не продовжують її на наступний рік", - зазначив пан Демчак.
Однак, за словами депутата Київради Олексія Давиденка ("Республіка Київ"), для цього у міськрад недостатньо впливу на ліцензуючі органи. "Ми можемо направити запит до відповідного управління виконавчої влади, вимагати їх звіт, створити слідчу комісію. Але ми не можемо створювати ці комісії по кожному кіоску", - заявив пан Давиденко. На його думку, в разі схвалення пропозицій Мінекономрозвитку вся відповідальність за регулювання торгівлі алкоголем буде покладена на парламент і Кабмін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас