Російська влада помилково дозволила продавати пиво повсюдно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська влада помилково дозволила продавати пиво повсюдно

949
Поправки до Федерального закону РФ № 171-ФЗ "Про державне регулювання виробництва і обігу етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції", які були схвалені влітку 2011 року, призвели до юридичного казусу, яким у Росії майже на рік зняті будь-які обмеження на обіг пива. Газета "РБК daily" пише з посиланням на організацію малого та середнього бізнесу "ОПОРА Росії", що тепер продавати пиво можна буде хоч в дитячих садках, хоч в автобусах.
Справа в тому, що з 22 липня 2011 року в Росії втратив чинність закон "Про обіг пива" (11-ФЗ), в якому було прописано, де не можна продавати напій. При цьому нові поправки щодо пивоварів, які регулюють місця продажу напою, почнуть діяти лише з 1 липня 2012 року.
Згідно з 11-ФЗ, який втратив чинність, в Росії пиво не можна було продавати в дитячих, освітніх і медичних організаціях, в міському та приміському громадському транспорті, в організаціях культури та на спортивних. Новий закон передбачає більш великий список обмежень місць продажу, але для пива ці правила набудуть чинності лише через рік.
Заступник виконавчого директора "ОПОРА Росії" з правових питань та експертизи Андрій Шубін заявив виданню, що даний випадок є безпрецедентним. "Враховуючи, що текст закону проходив узгодження в правових управліннях всіх профільних міністерств і в адміністрації президента, наявність такої очевидної правової діри інакше ніж конфузом не назвеш", - зазначив він.
У Спілці російських пивоварів заявили, що відразу помітили наявність тимчасової дірки в законі, як й інші неточності, проте "сирий" документ все одно був схвалений Держдумою і пізніше підписаний президентом. "Ми будемо наполягати на роз'ясненні спірних норм з боку держави", - заявив представник пивоварів.
За даними Росстату, в першому півріччі 2011 року в Росії обсяг продажів пива в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року зріс на 4,4%, тоді коли обсяг продажів горілки і лікеро-горілчаних виробів знизився на 1,2%. При цьому частка пива серед усіх алкогольних покупок росіян виросла в першому півріччі з 30,6 до 31,7% у першому півріччі 2010 року. Сукупно горілка та пиво за підсумками першого півріччя поточного року посідають серед алкогольних покупок росіян 82%, що відповідає рівню минулого року.
За підсумками 2010 року ринок продажів пива в Росії оцінювався в 200 мільярдів рублів. При цьому на нестаціонарну торгівлю припадає до чверті від загального обсягу продажів пива.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас