Горілка буде коштувати більше 50 гривень за літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горілка буде коштувати більше 50 гривень за літр

1533
В Україні підвищиться мінімальна ціна на алкоголь - таку постанову прийняв Кабмін. Вже в другій половині серпня півлітра горілки не може продаватися дешевше 26,1 грн. (зараз 17,96 грн.), Тобто "біленька" подорожчає більш ніж на 8 гривень.
Найдешевші вина (у літровій упаковці й у пляшці ємністю 0,7) "злетять" на 6 гривень - до 18. Для коньяків також зміниться цінова нижня межа: три зірки - 33,08 грн. (було 26,32 грн.), чотири - 37,16 грн. (29,34), п'ять - 41,1 грн. (33,34). Мета - спонукати любителів дешевого пиття вибирати якісний алкоголь, а не "паленку".
"Підвищення мінімальних цін дозволить зменшити тіньовий ринок і захистити людей від підробленої та небезпечної для здоров'я лікеро-горілчаної продукції", - пояснив прем'єр Микола Азаров. Востаннє "мінімалку" уряд встановлював у 2009 році.
Логіка такого підняття планки проста. Коли підвищується мінімальна ціна на алкоголь, але при цьому не дорожчають якісні горілка, вино, коньяк, - споживач буде схильний вибирати хорошу випивку, а не "палево" - адже різниця у вартості між ними буде вже не істотною. Виробники спиртного обіцяють, що вартість алкоголю, який і так був дорожчий за схвалену планки, підвищуватися не буде.
"Ми не будемо підвищувати ціни, це не вигідно, тому що на ринку сильна конкуренція, а в громадян невеликі доходи", - говорить керівник департаменту зі зв'язків з громадськістю компанії Nemiroff Наталя Коновалова.
Народ по-різному сприйняв новину. "Я вино дешевше 20 грн. за пляшку і так не беру - воно не може бути хорошим, тому підвищення мене не лякає", - каже киянин Олександр.
"У народу грошей немає, зарплати не піднімають, а тут ще горілка дорожчає. Доведеться переходити на самогон. А може, й самому гнати", - говорить житель Херсона Олександр.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас