Японія здійснила інтервенцію на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія здійснила інтервенцію на валютному ринку

Валюта
814
Японія у четвер здійснила інтервенцію на валютному ринку, щоб стримати зростання ієни, яке, як побоюється Токіо, може підірвати відновлення економіки, повідомляє Reuters.
Міністр фінансів Йосіхіко Нода сказав, що Японія проконсультувалася з міжнародними партнерами, але діяла самостійно, намагаючись обмежити коливання валюти, які вважає спекулятивними і безладними.
Протягом деякого часу перед інтервенцією чиновники попереджали, що ієна перевищила рівень, прийнятний для економіки, залежної від експорту. В результаті втручання японська валюта знизилася до 78,47 ієни/дол. з рівня близько 77 ієни/дол. перед інтервенцією.
"Японія в процесі відновлення після природної катастрофи, тому ці валютні коливання напевно зроблять негативний вплив на економіку та фінансові ринки, - сказав Нода репортерам. - У результаті ми здійснили інтервенцію".
Дії Японії пішли за несподіваним скороченням ставки Центробанку Швейцарії, спрямованим на те, щоб знизити підвищувальний тиск на швейцарський франк. Швейцарська валюта, як і ієна, стала привабливим активом для інвесторів зараз, коли вони виводять гроші з долара, побоюючись зниження кредитного рейтингу США.
"Вчорашнє пом'якшення монетарної політики Швейцарії підштовхнуло інтервенцію, оскільки якби Японія не відреагувала, це б підняло ієну ще вище, - сказав Нагаюкі Йамагісі з Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. - Необхідно було відреагувати швидко, щоб уникнути будь-якого подальшого зміцнення ієни".
Нода сказав на прес-конференції, що тепер чекає на належні дії від Банку Японії. Джерело, знайоме з думкою Банку Японії, повідомило, що Центробанк має намір оголосити про розширення схеми викупу активів.
Нода відмовився назвати обсяг інтервенції або сказати, які валюти Японія купувала або продавала. Він також не відповів, коли Токіо планує повернутися на ринок, хоча трейдери говорять, що влада продовжує час від часу брати участь у торгах, продаючи ієну.
Аналітики сприйняли інтервенцію скептично, сумніваючись, що поєднання прямого продажу ієни і пом'якшення грошово-кредитної політики зупинить глобальний вихід інвесторів з долара та інших ризикованих валют.
"Вплив інтервенції, ймовірно, буде короткостроковим, оскільки погляд на ієну як на безпечну валюту не змінився на тлі побоювань про світову економіку", - сказав Макото Нагахорі з Instinet.
Нагадаємо, що наприкінці липня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що влада Японії переживає через зростання ієни, яке підриває економіку, і подумують здійснити одноразову інтервенцію на валютному ринку в найближчій перспективі.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас