Баррозу: зростання прибутковості за бондами Італії та Іспанії не відображає їх економічних реалій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу: зростання прибутковості за бондами Італії та Іспанії не відображає їх економічних реалій

Фондовий ринок
263
Зростання прибутковості з суверенних облігацій Італії та Іспанії на фінансових ринках відображає побоювання інвесторів про здатність єврозони справлятися з кризою і мало залежить від економічної ситуації в цих країнах, вважає глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.
"Розвиток ситуації на ринках суверенних облігацій Італії та Іспанії є підставою для глибокого занепокоєння. Ситуація абсолютно не виправдовується економічними та бюджетними основами цих двох членів Євросоюзу і кроками, які вони роблять для зміцнення таких основ. Насправді, напруга на ринках облігацій відображає побоювання серед інвесторів щодо системних можливостей єврозони реагувати на кризу", - говориться в його заяві.
Він зазначає, що позачерговий саміт глав держав ЄС, який відбувся 21 липня, дав низку важливих рішень, які прямо відповідають на розвиток кризи: були досягнуті угоди з другого пакету допомоги Греції та модернізації тимчасового Європейського фонду фінансової стабільності.
Учасники ринків в останні кілька днів знову обговорюють питання можливого виділення кредиту від ЄС Італії - третій за величиною економіці єврозони. Занепокоєння ринків викликає й Іспанія. Як відзначає аналітик Raiffeisen Research Йорг Ангелі, по ринку ходять чутки, що Італія більше не зможе вносити свою частку у фінансування зовнішньої допомоги Греції, а також про те, що країна планує відкласти кілька аукціонів з розміщення бондів в серпні у зв'язку з високими ставками. У результаті італійські суверенні облігації потрапили під тиск, прибутковість десятилітніх паперів продовжила рости і зараз ґрунтовно перевищує 6% річних. Цей рівень приблизно збігається з прибутковістю відповідних іспанських паперів.
Наразі три країни єврозони отримують значну фіндопомогу від ЄС і МВФ: Греція (110 млрд євро від країн регіону єдиної валюти і МВФ), Ірландія (близько 68 млрд євро від ЕФФС, механізму фінстабільності і МВФ), Португалія (з тих же джерел 78 млрд євро). Для надання допомоги Ірландії та Португалії ЄС залучав кошти на ринку.
ЄК в середу повідомила, що влада Євросоюзу не веде переговорів про виділення Італії зовнішньої допомоги, в ній немає необхідності.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас