"Шахта ім. А. Ф. Засядька" стала публічним акціонерним товариством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Шахта ім. А. Ф. Засядька" стала публічним акціонерним товариством

Енергетика
932
Процес корпоратизації Шахти ім. А.Ф. Засядька завершився. Тепер це публічне акціонерне товариство, головним акціонером якого є орендарі, повідомляють Економічні Вісті.
На базі шахти ім. А.Ф. Засядька створено публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Шахта ім. А. Ф. Засядька" (Донецьк). 22 липня 2011 року державним реєстратором було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб про реєстрацію ПАТ "Шахта ім. А. Ф. Засядька", яке стало правонаступником орендного підприємства "Шахта ім. А. Ф. Засядька". Про це повідомила прес-служба підприємства, уточнивши, що орендне підприємство припинило свою діяльність.
"Відповідно до статті 17 Закону України "Про приватизацію державного майна" та відповідно до наказу Фонду державного майна України від 29 березня 2011 № 444 керівництвом ФДМУ видано наказ № 744 від 19 травня 2011 р. Про створення публічного акціонерного товариства "Шахта ім. А.Ф. Засядька". Засновниками товариства є держава (в особі ФДМУ) і Організація орендарів шахти ім. А. Ф. Засядька", - йдеться в повідомленні прес-служби. Згідно з наказом в статутний капітал ПАТ передано державне майно, орендоване Організацією орендарів шахти ім. А.Ф. Засядька, а також майно, що є власністю Організації орендарів шахти ім. А.Ф. Засядька. Контроль над підприємством здійснює народний депутат України Юхим Звягільський.
Шахта ім. А.Ф. Засядька є одним з найбільших в Україні виробників коксівного вугілля. "У 2010 р. видобуток коксівного вугілля на шахті ім. А. Ф. Засядька склала 1,65 млн. т, або 6,8% від загального видобутку в Україні. В першому півріччі 2011 р. ці показники опинилися на рівні 1,13 млн. т, і 8,8% відповідно", - говорить начальник аналітичного відділу ІК BG Capital Олександр Паращій.
До останнього часу юридичний статус шахти був "орендне підприємство", але в березні поточного року конференція трудового колективу ОП "Шахта ім. А. Ф. Засядька" схвалила план приватизації державного майна. Однією з причин для подібного рішення стало те, що така організаційно-правова форма, як "орендне підприємство", припинила існування. "Раніше існування, порядок організації та діяльності таких підприємств передбачався ст.115 Господарського кодексу України, проте законом від 21.04.2011 р. № 3269-VI ця стаття виключена з тексту Господарського кодексу", - повідомили в адвокатському об'єднанні "С. Т. Партнерс".
Зазначимо, що згідно з оцінкою майна шахти, більша частина активів вже не належить державі. "Якщо весь майновий комплекс шахти на початку оренди (1993 р.) був оцінений в 83 млн. 137 тис. карбованців, то сьогодні він коштує 2 млрд. 194 млн. грн., з яких лише 16,6% складає майно, що належить державі", - сказав навесні голова Ради організації орендарів шахти ім. А.Ф. Засядька Юхим Звягільський. Статутний капітал створюваного Публічного акціонерного товариства "Шахта ім. А. Ф. Засядька" склав 1971259 тис. грн., У тому числі частка держави - 326 563 тис. грн. (16,6%), частка орендаря - 1644696 тис. грн. (83,4%).
Вчора у Фонді державного майна України підтвердили, що у створеному ПАТ частка держави становила 16,6% і її приватизація розпочнеться з пільгового продажу 0,5% акцій. Проте конкретних термінів початку продажу держпакету до моменту здачі номера до друку у ФДМУ назвати не змогли.
Олександр Паращій вважає, що зважаючи на непрозорість компанії, інтерес портфельних інвесторів буде на мінімальному рівні. "Основним претендентом, швидше за все, буде виступати приватний власник шахти", - говорить аналітик BG Capital, додаючи, що за умови прозорості подібний актив коштував би $600-900 млн.
Основними клієнтами підприємства є "АрселорМіттал Кривий Ріг", Авдіївський КХЗ, "Запоріжкокс" і "Донецьккокс". Але, за словами аналітика ІК Dragon Capital Олександра Макарова, одного основного споживача у шахти немає. "Не виключено, що з урахуванням дефіциту коксівного вугілля підприємство може бути цікавим одній з великих ФПГ. Але, швидше за все, найближчими роками воно збереже незалежність, оскільки Юхим Звягільський, який фактично контролює Шахту ім. А. Ф. Засядька, реалізує кілька інвестиційних проектів, у тому числі пов'язаних з видобуванням шахтного метану", - говорить Олександр Макаров.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас