Дозаправились мережами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дозаправились мережами

Енергетика
791
Невеликі мережі АЗС поступово переходять у власність сильніших операторів ринку. Так, стало відомо, що нові придбання з'явилися у групи "Приват" і азербайджанського SOCAR Energy Ukraine.
У конгломерат мереж АЗС, які пов'язують з відомою фінансово-промисловою групою "Приват" (за даними консалтингової компанії UPECO, станом на червень поточного року в Україну під різними брендами - "Укрнафта", "Авіас", "Сентоза" і др. - працювало 1558 АЗС.- ред.), перейшли ще 19 АЗС "Елін". Заправки розташовані переважно в Дніпропетровській області (дев'ять - у Дніпропетровську, дев'ять - у Кривому Розі, і одна - в Кіровоградській області).
За оцінками представників самої мережі, їх частка на ринку Дніпропетровської області складає 7-8%. Як стверджують джерела, знайомі з ходом переговорів, при визначенні вартості мережі використовувався формульний підхід, врахував прокачування палива.
Відомо також, що продавці мережі "Елін" продовжать роботу в оптовому сегменті, їм належить дві нафтобази в Кривому Розі та Дніпропетровську. Угода повинна бути закрита в середині серпня і, за деякими оцінками, може перевищити $10 млн.
Приблизно в середині серпня перейде в управління компанії SOCAR Energy Ukraine і мережа ONIO, яка до 2009 р. була партнером концерну "Галнафтогаз". Наразі в мережі налічується чотири АЗС (по дві - у Києві та Обухові). ONIO була виставлена ​​на продаж ще навесні, а серед основних претендентів на придбання фігурували SOCAR і Shell ("Альянс Холдинг").
Відомо, що ТОВ "Астрал-Сервіс", що управляє мережею ONIO, також має ряд земельних ділянок для будівництва АЗС у Києві. На одній з таких ділянок в травні цього року була відкрита перша АЗС SOCAR в Києві.
У компанії "Астрал-Сервіс" відмовилися уточнити суму транзакції і чи є земельні ділянки, що належать компанії, її частиною, пояснивши це тим, що угода ще не закрита. Не змогли прокоментувати ситуацію і в SOCAR Energy Ukraine. Азербайджанська компанія протягом останнього року послідовно формує свою роздрібну мережу в Україні (наразі в мережі налічується 12 АЗС) як за рахунок подібних придбань, так і будуючи нові АЗС.
За оцінками асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", станом на березень поточного року в Україні налічувалося близько 3 тис. незалежних АЗС, а це приблизно 48% ринку. Але на їх частку в обсягах реалізації припадала лише чверть ринку. За словами експертів, тенденція до концентрації ринку простежується протягом останніх кількох років. Особливо активно ці процеси протікають на столичному ринку, у Дніпропетровській і Луганській областях.
"Все йде до укрупнення ринку з невеликою кількістю гравців, - вважає Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO .- Український ритейл еволюціонує і повторює шлях, який пройшли або проходять європейські чи американські компанії. Див не буває, якщо в компанії немає видобутку, переробки, розвинутої інфраструктури або материнської компанії за кордоном, їй важче конкурувати з великими компаніями".
Водночас багато мереж, об'єднані під одним брендом, більш ефективні в цьому відношенні. Приміром, частка деяких мереж в обсязі реалізації нафтопродуктів приблизно в два рази перевищує їх частку на ринку за кількістю АЗС.
"Великі гравці мають більше можливостей з маркетингової підтримки своїх мереж, - каже Сергій Куюн, директор" Консалтингової групи "А-95". - Крім того, всі, за винятком, напевно, "Привату" і частково ОККО, які мають в своєму кошику багато об'єктів, створених на базі інфраструктури колишнього Держкомнафтопродукту, формували мережі практично з нуля, тобто уважно підходили до вибору місць, а в даному випадку локація - це чи не ключовий фактор успіху".
На думку Олександра Сіренка, хороші продажі можливі й на no-name заправці, без маркетингових активностей і реклами, оскільки розташування має основне значення для успіху АЗС. Тільки потім слідують ціна палива і маркетинг, причому черговість останніх факторів може змінюватися в залежності від конкретних прикладів, відзначає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас