Рада візьме на поводок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада візьме на поводок

403
У Верховній раді зареєстровано законопроект, що пропонує посилити санкції для власників домашніх тварин за порушення правил їх утримання. Автори документа наполягають на збільшенні штрафів за їх вигул в непризначених для цього місцях, а також на кримінальну відповідальність для громадян, чиї собаки заподіяли тяжку шкоду здоров'ю потерпілих або завдали їм смертельних травм. Експерти вважають ці пропозиції своєчасними, але недостатніми. Збільшити відповідальність господарів домашніх тварин запропонували Ольга Герасим'юк та Ірина Геращенко (обидві "Наша Україна-Народна самооборона").
За словами депутатів, громадяни часто вигулюють своїх собак без намордників і повідків в парках і скверах, де відпочивають родини з дітьми. "Таким чином, більшість власників нехтують правилами вигулу собак. На жаль, через це тварини часто завдають оточуючим тілесні ушкодження, які іноді стають смертельними", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Автори документа пропонують посилити адміністративну відповідальність за появу з собаками в магазинах, місцях громадського харчування, лікарнях і поліклініках, освітніх установах, на дитячих та спортивних майданчиках. Чинне законодавство передбачає за це штраф від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 грн), а за повторне порушення - від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів (51-85 грн). У законопроекті пропонується збільшити штраф до 5-10 неоподатковуваних мінімумів (85-170 грн) за перше порушення подібного роду і до 10-25 мінімумів (170-425 грн) - за повторне.
Крім цього, розробники пропонують ввести кримінальну відповідальність для осіб, чиї тварини внаслідок порушення правил з догляду за ними завдали оточуючим тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. Це потягне за собою штраф від 200 до 500 не оподатковуваних податком мінімумів (3400-8500 грн) або покарання у вигляді громадських робіт терміном від 150 до 240 годин; виправні роботи строком до двох років; обмеження або позбавлення волі строком до трьох років. Якщо нехтування правилами з догляду за собаками призвело до тяжких тілесних пошкоджень або смерті потерпілого, власників пропонується карати позбавленням волі строком від 3 до 9 років.
Примітно, що це не перша подібна ініціатива Ірини Геращенко та Ольги Герасим'юк. 21 квітня Верховна рада відхилила їх законопроект схожого змісту. У ньому передбачалося більш м'яке покарання для громадян, чиї тварини внаслідок порушення правил з догляду за ними завдали оточуючим смертельних травм, - до 3 років позбавлення волі.
Фахівці в цілому згодні з запропонованою ініціативою, однак висувають ряд зауважень. Президент кінологічного клубу України Ігор Сулімов вважає, що надмірне посилення відповідальності призведе до того, що господарі просто почнуть виганяти собак на вулиці. "Все-таки відразу саджати в тюрму - це занадто, а от пропозиція збільшити штрафи дуже хороша", - вважає він.
На думку президента Київського товариства захисту тварин Асі Серпінської, подібний закон підвищить відповідальність господарів за своїх тварин: "Деякі зухвальці виводять у двір бійцівських собак і випускають їх без повідка, після чого ті нападають на інших собак, кішок і людей". Разом з тим пані Серпінська переконана, що депутати повинні ввести відповідальність і для тих, хто виганяє собак на вулицю, оскільки бродячі собаки становлять для оточуючих не меншу небезпеку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас