Долар США залишається єдиною світовою резервною валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар США залишається єдиною світовою резервною валютою

Валюта
1079
Долару не загрожує "катастрофа розпродажів", навіть якщо рейтинг США буде знижений з нинішнього рівня ААА, оскільки в інвесторів просто немає альтернатив єдиної світової резервної валюти, наводить агентство Bloomberg слова аналітика HSBC Holdings Plc Девіда Блума.
"Якщо рейтинг США знизять, інвестори можуть вивести активи з долара в невеликій кількості, але не буде жодних різких, катастрофічних розпродажів, коли всі раптом зненавидять долар і полюблять євро, - відзначає аналітик. - Проблема з валютами в тому, що коли ви продаєте одну валюту, вам доводиться купувати іншу, а реальної альтернативи долару немає. Неприємність з німецькими держоблігаціями в тому, що й вони номіновані в євро".
Раніше американський сенат більшістю голосів схвалив законопроект, що підвищує максимально допустимий рівень державного боргу США, після чого документ був направлений на підписання Обамі.
Відповідно до законопроекту, нинішній ліміт держборгу в $14,3 трлн у два прийоми буде підвищений на $2,4 трлн, майже на цю ж суму (приблизно на $2,1 трлн) протягом 10 років будуть скорочені держвитрати.
Ще раз стеля буде збільшена на суму до $1,5 трлн за підсумками роботи двопартійної комісії, яка до кінця листопада узгодить ще один пакет скорочення бюджетних витрат і, можливо, збільшення доходів.
Водночас ще 14 липня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's заявило, що може піти на зниження кредитного рейтингу США, навіть якщо вирішення проблеми підвищення ліміту держборгу і буде знайдене.
Втім, Блум зазначає, що інвестори "все ще вірять і в економіку США і в долар як основну світову валюту".
Нагадаємо, що заради досягнення компромісу адміністрації США довелося відмовитися від своєї головної вимоги - ліквідації податкових пільг для найбагатших американців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас