Ъ: Налаштовують на краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Налаштовують на краще

Нерухомість
823
Механізми забезпечення молодих громадян житлом будуть закріплені профільним законом. При цьому за рахунок безкоштовного отримання землі молодіжні кооперативи зможуть вдвічі знизити вартість квартир, запевняють автори нового законопроекту. Учасники ринку ініціативу підтримують, але сумніваються в тому, що держава виділить галузі обіцяні кошти.
Всі чинні механізми держпідтримки будівництва соціального житла включені в проект закону "Про особливості держпідтримки забезпечення молоді житлом", оприлюднений Держфондом сприяння молодіжному житловому будівництву (ДФСМЖБ). Як і раніше, молодь зможе вибирати між пільговою іпотекою строком до 30 років під 3% річних; іпотекою за рахунок коштів фонду під облікову ставку НБУ плюс 2% (9,75%); отриманням з бюджету протягом 10 років компенсації відсотків по кредиту у розмірі облікової ставки НБУ; початковим 30-відсотковим внеском за програмою "Доступне житло". Молоді громадяни, включені в чергу ДФСМЖБ, зможуть орендувати житло без права викупу. "Це реконструйовані або добудовані об'єкти, житло підприємств, яке вони передають нам. До 2013 року буде створено маневрений фонд, який можна здавати в оренду", - уточнив глава фонду Леонід Рисухін.
Претендувати на підтримку можуть молоді сім'ї та одинокі громадяни віком від 18 до 35 років. Норматив площі житла становить 21 кв. м на людину і додатково 20 кв. м на сім'ю. Середню ціну 1 кв. м щорічно встановлює Кабмін: з 1 липня кв. м коштує 4,5-5,1 тис. грн, у Києві - 8 тис. грн.
При цьому в ДФСМЖБ мають намір відновити створення молодіжних житлово-будівельних кооперативів. Ці об'єднання отримають пільгові довгострокові кредити або держпідтримку за вказаними вище схемами для сплати вступних чи пайових внесків. Влада на місцях повинна буде резервувати земельні ділянки під будівництво і надавати їх в оренду фонду за ціною 1 грн/га на рік. "Ми розуміємо, що поки це звучить як фантастика. Мається на увазі безкоштовне надання молодіжним кооперативам земельних ділянок. Це буде їхня основна преференція в порівнянні з іншими молодими громадянами, які стоять у черзі", - зазначив пан Рисухін. "Ця норма дозволить знизити вартість житла в 2 рази, - вважає один з авторів документа, народний депутат Андрій Пінчук (Партія регіонів). - Ми визначимо критерії для об'єднання в кооперативи. Швидше за все таке право отримають сім'ї з дітьми. Після реєстрації кооперативу та подання запиту про отримання ділянки вони зможуть знайти забудовника".
Леонід Рисухін уточнив, що документ буде внесений до парламенту у вересні. "Принципово новою ми вважаємо норму, яка зобов'яже уряд і парламент щорічно передбачати в бюджеті суми, які дозволять забезпечити житлом не менше 10% сімей, що стоять у черзі", - сказав він. Чиновник не зміг уточнити, про які суми йдеться, зазначивши, що будуть потрібні "сотні мільйонів гривень". "Такі кошти звільняться в бюджеті вже наступного року, коли нам не доведеться витрачатися на заходи з будівництва об'єктів до чемпіонату Євро-2012", - упевнений пан Пінчук. У 2011 році на програму "Доступне житло" передбачено 100 млн грн (половина - для молоді), ще 60 млн грн - на компенсацію ставок по кредитах для молодих громадян. Місцева влада підтримує ініціативи, спрямовані на забезпечення молоді житлом. "Однак законодавство не передбачає іншого способу відчуження ділянок, крім аукціонів.
Тут можуть виникнути нестиковки в частині передачі земель Держфонду і кооперативам, - повідомив перший заступник міського голови Львова Олег Синютк. - У генплані Львова є кілька десятків гектарів під будівництво будинків для молоді". "Ми віддали 6 будинків під молодіжне будівництво, передбачили 406 тис. грн у бюджеті, але представництво Держфонду нічого не робить для їх освоєння. Ми готові і далі сприяти фонду, аби вони забезпечували молодь житлом", - розповів мер Донецька Олександр Лук'янченко.
Учасники ринку закликали доопрацювати проект. "Забудовнику вигідно брати участь у таких програмах, коли компанія отримує підтримку на добудову своїх об'єктів. Також ми гарантовано отримуємо покупця, якщо держава оплачує перший внесок або компенсує ставки за кредитами. Ці фактори, а також податкові преференції на етапі відновлення галузі стимулюють девелоперів будувати нове житло соцпризначення", - зазначив голова ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.
"Поки не зрозуміло, навіщо Держфонд так ускладнює механізм держпідтримки. Адже найбільшою популярністю користується програма зі сплати державою 30-відсоткового внеску. Забудовникам поки невигідно працювати в рамках інших механізмів, оскільки вони повинні будуть продавати квадратні метри за ціною, нижчою за ринкову, - сказав аналітик WIDevelopment Микола Багаєв. - Крім того, місцеві бюджети будуть резервувати для будівництва житла для молоді найбільш непридатні ділянки - пустирі або навіть звалища. Іншу землю безкоштовно під фактично пільгове будівництво віддавати невигідно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас