Сенат США запобіг дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат США запобіг дефолту

Казна та Політика
2815
Сенат США, де Демократична партія має більшість, схвалив план підвищення ліміту держборгу і скорочення бюджетного дефіциту, після чого його підписав президент США Барак Обама, передає РБК з посиланням на Reuters.
За законопроект проголосували 74 сенатори, проти - 26.
Згідно зі схваленим планом, максимально допустимий рівень державного боргу буде підвищений на 2,4 трлн дол за нинішнього рівня в 14,3 трлн дол. В обмін виконавча влада зобов'язується протягом 10 років скоротити бюджетні витрати.
Раніше законопроект був схвалений палатою представників конгресу. Для проходження через сенат документу потрібно було набрати як мінімум 60 голосів.
План передбачає збільшення ліміту запозичень до 2013р., а також створення в конгресі комітету, який до кінця листопада розробить рекомендації щодо зменшення дефіциту.
Тим часом міністр фінансів США Тімоті Гайтнер не впевнений в тому, що угода про підвищення боргової стелі допоможе країні уникнути пониження першокласного кредитного рейтингу.
Президент США Обама назвав схвалення конгресом законопроекту про держборг першим кроком до того, щоб країна жила за коштами, повідомляє ВВС.
Обама зробив свою заяву незабаром після того, як сенат схвалив законопроект, що підвищує ліміт державного боргу і запобігає технічному дефолту США.
Відразу ж після голосування міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що схвалення американським конгресом законопроекту про підвищення верхніх меж держборгу зробило ризик дефолту в США "надзвичайно малим". На думку експертів агентства, угода також підтверджує американський суверенний рейтинг на рівні ААА.
Як відомо, план був узгоджений на вихідних Білим домом і лідерами обох партій у Конгресі, а напередодні схвалений палатою представників США, підконтрольної республіканцям. На користь законопроекту було подано 269 голосів. "Проти" висловився 161 депутат.
Законопроект про підйом планки держборгу і скорочення держвидатків, підтриманий президентом США і лідерами конгресу, дозволить скоротити дефіцит федерального бюджету мінімум на 2,1 трлн дол протягом 10 років. При цьому перший "шар" скорочень (на 917 млрд дол) торкнеться так званих дискреційних витрат, тобто тих бюджетних витрат, які підлягають щорічному схваленню конгресу. Основну частину цих витрат складають видатки на оборону і безпеку.
На другому етапі спеціальний двопартійний комітет конгресу повинен буде визначити, як домогтися додаткових скорочень бюджетного дефіциту на 1,5 трлн дол. При цьому можуть постраждати державні програми соціального та медичного забезпечення, такі як Medicare і Medicaid (на скороченні цих програм наполягають члени Республіканської партії), однак не виключено, що в інтересах казни буде реформований Податковий кодекс, як того хочуть Обама і демократи.
Якщо спецкомітет наступними місяцями не зуміє домовитися про те, як скоротити бюджетний дефіцит ще на 1,5 трлн дол до 2021 р. (на додаток до первісної економії 917 млрд дол), або ж конгрес США не підтримає рекомендації цього комітету, то буде активований спеціальний механізм автоматичного скорочення витрат на 1,2 трлн дол. Це дозволить досягти мінімальної мети зі скорочення бюджетних дефіцитів на 2,1 трлн дол за 10 років.
Одночасно законопроект передбачає три раунди підвищення ліміту держзапозичень, тому в цілому планка держборгу буде піднята на 2,1-2,4 трлн дол. В ідеалі ліміт держборгу буде підвищений на 2,4 трлн дол, що дозволить адміністрації Обами не повертатися до цього питання до президентських виборів наприкінці 2012 р., і на цю ж суму будуть скорочені бюджетні дефіцити протягом 10 років.
Нагадаємо, конгрес США повинен був до 2 серпня 2011 р. підвищити планку держборгу, що зараз складає 14,3 трлн дол, щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту за своїми борговими зобов'язаннями. Допустима межа запозичень була вичерпана Міністерством фінансів США ще в травні поточного року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас