Ъ: Нацбанк позбавлений можливості скуповувати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Нацбанк позбавлений можливості скуповувати валюту

Валюта
2414
Велике розміщення єврооблігацій на $1,25 млрд, здійснене урядом у червні, насилу зміг покрити відтік капіталу через погашення кредитів приватним сектором, говориться в статті.
Враховуючи, що в другій половині літа не планується ні великих розміщень, ні масштабної приватизації, видання припускає, що платіжний баланс України знову стане дефіцитним, що чинитиме тиск на валютний ринок.
У червні був зафіксований "нульовий" профіцит платіжного балансу - приплив коштів з фінансового рахунку повністю компенсував відтік з рахунку поточних операцій, повідомили вчора в Національному банку. Дефіцит поточного рахунку в порівнянні з травнем знизився більш ніж в чотири рази - з $790 млн до $188 млн.
Обсяг імпорту товарів залишився незмінним ($6,7 млрд) - збільшення закупівлі енергоресурсів було нівельовано зниженням ввезення продукції машинобудування. Водночас експорт товарів зріс з $5,8 млрд до $6,2 млрд, в першу чергу завдяки збільшенню вивозу зернових культур і мінеральних добрив. У цілому за I півріччя дефіцит поточного рахунку вже склав $2,5 млрд.
Як пише видання, червневе зниження торговельного дефіциту не дозволило отримати позитивний платіжний баланс, оскільки одночасно зменшився і профіцит фінансового рахунку - з $767 млн ​​до $188 млн. Основними джерелами залучення валюти в Україну стали розміщення урядом єврооблігацій на суму $1,25 млрд і приплив іноземних інвестицій розміром $427 млн. Бізнес скоротив зовнішню заборгованість: банки - на $145 млн, реальний сектор - на $199 млн.
За розрахунками експертів, відсутність великих надходжень валюти в липні-серпні призведе до того, що в цей період платіжний баланс буде дефіцитним.
Найбільшою загрозою для платіжного балансу залишається відтік валюти з банківського сектора, наголошується в статті. Якщо в травні відтік знизився з $830 млн до $776 млн, то в червні досяг $1 млрд.
У Нацбанку таку динаміку пояснюють "розповсюдженням в пресі спекуляцій щодо нестабільності гривні на тлі негативних новин із США і єврозони". За підсумками I півріччя з банків було вилучено $5,1 млрд, що майже в 50 разів більше за показник аналогічного періоду минулого року ($104 млн).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас