Новий ліміт держборгу США не торкнеться валютний курс, але вдарить по ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий ліміт держборгу США не торкнеться валютний курс, але вдарить по ринку нерухомості

Валюта
3728
Схоже, США змогли подолати загрозу технічного дефолту і не допустити другої хвилі світової фінансової кризи. А значить, долар все ще залишається основною світовою валютою. Втім, українські експерти впевнені, що не лише підняття стелі держборгу США, а й загроза дефолту Америки, абсолютно не вплинуть на курс долара в Україні.
У неділю, 31 липня, ввечері президент США Барак Обама повідомив журналістам довгоочікувану новину - домовленість про скорочення видатків державного бюджету та підняття стелі держборгу Америки досягнута.
Розповідаючи про основні положення угоди, Обама особливо докладно зупинився на моментах, що стосуються скорочення витрат. На першому етапі - американцям доведеться скоротити витрати приблизно на 1 трильйон доларів протягом перших десяти років. Правда, урізання витрат не торкнеться інвестицій, освіти і науки. З урахуванням другого етапу загальний секвестр видатків складе більше 2 трильйонів доларів у наступні десять років.
Американський президент також повідомив про створення спеціального комітету Конгресу. До нього увійдуть представники республіканців і демократів, а головним завданням комітету стане підготовка рекомендацій про значні додаткові скорочення. "На цьому етапі будь-які пропозиції повинні ставати предметом обговорення. І щоб ніхто з нас не відмежовувався від здійснення реформ, значні скорочення витрат, проти яких заперечують обидві партії, набудуть чинності автоматично, якщо ми не схвалимо рішення", - цитує Обаму Голос Америки.
Ще кілька кроків зі зняття загрози дефолту - скасування податкових пільг для заможних американців і коригування урядових програм адресної соціальної допомоги. Ці кроки плюс досягнута 31 липня домовленість, на думку Обами, саме і дадуть потрібний для економіки країни результат. "Наявна домовленість дозволить країні уникнути дефолту з держборгу і прокладає шлях до досягнення угоди про" збалансованому плані "до кінця року", - заявив президент США.
Разом з тим, незважаючи на оптимістичний настрій Обами, експерти впевнені, що говорити про те, що Америка уникла дефолту, поки рано. По-перше, досягнута угода поки не схвалена Конгресом. І з цим можуть виникнути складнощі: документу не уникнути критики ні з боку демократів, ні з боку республіканців. "Не всі республіканці зрадіють цій угоді, та й не всі демократи теж. Кожній стороні довелося поступитися більше, ніж вони хотіли, і не отримати все, на що вони сподівалися", - уже встиг розповісти лідер демократів у Сенаті Гаррі Рід, пише Голос Америки.
По-друге, незрозуміло, наскільки буде піднята планка державного боргу. "Повідомлення про те, що в Америці досягли згоди з приводу держборгу - це поки проміжна згода. Потрібно, щоб рішення було схвалене Конгресом США. Невідомо поки, наскільки буде піднята планка держборгу: на трильйон, на два трильйони або на 2,6 трильйона доларів, як хотіли. Коли Конгрес схвалить рішення, тоді весь фінансовий світ може зітхнути спокійно", - пояснив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.
Правда, сумнівів в тому, що доленосне рішення все-таки буде проголосовано американським Конгресом, практично ні в кого не виникає - занадто великі ставки.
При цьому експерти переконані, що на курс долара в Україні американські економічні перипетії ніяк не вплинуть. Так, заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін вважає, що в дефолт США ніхто не вірив спочатку, тому й взаємозв'язку між інформацією про підняття планки держборгу Америки і курсом долара в Україні немає. "Я не бачу взаємозв'язку між цими двома фактами. Ніхто не вірив в дефолт, тому вчора (31 липня - ред.) просто з'явилася інформація, на яку всі розраховували", - заявив він у коментарі Фокус.ua.
У свою чергу керівний партнер Capital Times Ерік Найман упевнений, що повідомлення про зняття загрози дефолту Америки, швидше вплине на житловий ринок, а долар стане просто більш стабільним. "Люди будуть спокійніше ставитися до того, що відбувається. Більше це вплине, напевно, на ринок житлової нерухомості. Тому що багато є тих, які занервували і почали купувати нерухомість, з'явився ажіотаж. А зараз, напевно, попит стане меншим", - підкреслив він у розмові з Фокус.ua.
А ось Івченко, у свою чергу, вважає, що навіть якби у США і був оголошений дефолт, то українці все одно не стали б позбавлятися долара, а зараз - тим більше - курс залишиться стабільним.
"Населення не знало б, як поводитися у разі дефолту. З одного боку, долар купувати страшно, а з іншого - не так багато альтернатив. І населення все одно купує американську валюту. Тим більше, зараз ризик дефолту в Америці знизився, і динаміка долара буде більше визначатися підготовкою до нового осіннього ділового сезону, інвестиційними потоками і інтервенцією Нацбанку. Поки Нацбанк ось вже три тижні на міжбанківському ринку відсутній, а це говорить про те, що попит та пропозиції на валютному ринку досить збалансовані. Тому істотних ризиків для курсу долара в Україні ми не бачимо", - підсумував експерт.
Обама пообіцяв, що законопроект на основі досягнутої 31 липня згоди буде схвалено найближчими днями. І вже сьогодні, 1 серпня, рядові конгресмени, які не брали участь у переговорах між адміністрацією президента і законодавцями, зможуть ознайомитися з документом.
Нагадаємо, 16 травня США подолали чергову стелю державного боргу, визначену конгресом минулого року в 14,3 трильйона доларів. Технічний дефолт може статися після 2 серпня, якщо конгрес США не проголосує за підвищення рівня стелі держборгу країни.
Пізніше Обама зізнався, що через невирішеність питання про допустимий розмір державного боргу він "не може гарантувати" виплату пенсій у серпні, оскільки у федеральній казні може просто не вистачити грошей.
За підсумками 2011 фінансового року бюджетний дефіцит США, за прогнозами, складе близько 1,5 трильйона доларів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас