НРА "Рюрик": Дефолт в США не такий страшний, як його бояться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НРА "Рюрик": Дефолт в США не такий страшний, як його бояться

1458
В очікуванні на вирішення проблеми досягла максимального допустимого рівня держборгу США шляхом підвищення "планки" зовнішніх запозичень або оголошення дефолту, НРА "Рюрик" здійснило спеціальне дослідження цієї проблеми з метою визначення суттєвості її впливу на економіку України.
"Дефолт в США не такий страшний, як його бояться. США - це не Греція, борги якої перевищують розмір фінансових активів приблизно в два рази. США - емісійний центр світу, який забезпечує вільноконвертованою валютою практично всі країни світу. Не зможуть заплатити зараз - заплатять пізніше", - йдеться в дослідженні. - У разі дефолту США, проблемою для економіки України може стати сувора прив'язка гривні до долара США, а також висока частка розрахунків в американській валюті у зовнішній торгівлі (більше 70%), що, природно, може мати серйозні негативні наслідки".
"На жаль, - відзначають в НРА "Рюрик", - варто враховувати і менталітет українського населення, яке схильне впадати в глибоку паніку за будь-якої проблемної ситуації, особливо інформаційно роздутою. Тому не виключено, що, усвідомивши прийдешню небезпеку, громадяни України понесуться в банки, масово здаючи долари. А це, природно, може негативно позначитися на економіці та підвищить рівень інфляції.
Але знецінення долара США щодо гривні можливе лише за умови значного скорочення попиту на долар і збільшення попиту на гривню. А за даними НБУ, у червні українці купили в банків валюти на 1,212 млрд. дол США більше, ніж продали, у травні - на 896 млн. дол США. Тому НРА "Рюрик" оцінює можливість значного зниження вартості долара США щодо гривні навіть за умови оголошення дефолту США як малоймовірну.
Враховуючи передумови подальшого відновлення економіки України, спостережувані на початку 2011 року, НРА "Рюрик" підтримує ініціативи міжнародних рейтингових агентств про можливість підвищення кредитних рейтингів України, а також стверджує про несуттєве вплив невизначеності щодо можливого дефолту США на суверенну кредитоспроможність України і кредитоспроможність українських емітентів та позичальників.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас