В Іспанії закрився ресторан, який п'ять разів визнавався найкращим в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Іспанії закрився ресторан, який п'ять разів визнавався найкращим в світі

866
30 липня закрився знаменитий ресторан El Bulli, розташований на каталонському курорті Коста-Брава, нагороджений трьома зірками Michelin і який п'ять разів визнавався найкращим у світі.
Як повідомляється на сайті ресторану, через деякий час він буде реорганізований в креативний центр elBullifoundation, де буде досліджуватися висока кухня і гастрономія. Минулого тижня шеф-кухар ресторану, засновник молекулярної кухні, яка принесла ресторану славу, Ферран Адрія заявив, що El Bulli - "не найкращий ресторан у світі, тому що такого не існує, але це на сьогодні найвпливовіше в світі місце, якщо говорити про кухню і особливо коли йдеться про креативний підхід".
Останніми відвідувачами ресторану стали самі його працівники зі своїми сім'ями. Втім, у простих людей шансів потрапити в El Bulli і так було небагато. За сезон, який тривав всього півроку, ресторан обслуговував близько восьми тисяч чоловік, хоча охочих було близько двох мільйонів. Через величезний попит вечері в закладі на 50 персон, доводилося розігрувати в лотерею.
Ресторан був заснований на початку 60-х років німцем Гансом шилінгів і його дружиною, уродженкою Чехії Маркетті. Заклад було названо на честь французьких бульдогів, які належали парі. У ньому працювали шеф-кухарі, які зробили ставку на креативну кухню, але по-справжньому відомим ресторан став завдяки Феррану Адрії. Першу зірку Michelin - показник високої якості їжі та обслуговування - El Bulli отримав в 1976 році, другу - в 1990, а третю - в 1997-му.
Ферран Адрія зробив ресторан надзвичайно популярним завдяки молекулярній кухні. Відвідувачі могли побачити на столі оливки, які насправді виявлялися желе з рідкою начинкою, або кролика, схожого на каштан.
Незважаючи на свою репутацію, El Bulli, за словами представників самого ресторану, не був прибутковим, що стало однією з причин його закриття. Вечеря коштувала приблизно 250 євро, але замовити столик навіть на багато місяців вперед було вкрай проблематично.
Про закриття ресторану Ферран Адрія заявив ще минулого року, але тоді йшлося про тимчасове припинення роботи. Тепер шеф-кухар каже, що люди побачать El Bulli в абсолютно новому форматі - своєрідної академії креативної гастрономії.
Нагадаємо, в 2010 році El Bulli був зміщений з першого рядка рейтингу The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants датським рестораном Noma, розташованому в портовому районі Копенгагена і Michelin, який має дві зірки. До цього іспанський заклад чотири роки поспіль визнавали найкращим у світі.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас