Дружба собаки і людини триває більше 33 тисяч років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дружба собаки і людини триває більше 33 тисяч років

132
Зарубіжні вчені отримали нові дані про те, коли були приручені найдавніші друзі людини - собаки
Про це повідомив центр громадських зв'язків Сибірського відділення РАН, повідомляє Інтерфакс.
Дослідження дозволили уточнити датування черепа собаки, знайденого в печері Розбійницька (Усть-Канський район Республіки Алтай) в 1970-х роках. За новими даними, ця собака є найдавнішою в Азії - вчені вважають, що їй не менше 33 500 років, йдеться в повідомленні.
У печері Розбійницька, крім повного черепа собаки, були виявлені також останки інших стародавніх тварин: вовка, печерної гієни, бурого ведмедя, лисиці, гризунів, гірського козла. Всі кістки були в хорошому стані.
Спочатку дані радіовуглецевого аналізу, проведеного в 1980-х роках за кістками бурого ведмедя, які залягали поряд з собачим черепом, показали, що вік знахідки - близько 18 тисяч років. Але вже в 2000-і роки, коли фахівці з генетики тварин Інституту еволюційної антропології Макса Планка суспільства, які зацікавилися цією та іншими знахідками, підключилися до досліджень, були отримані нові радіовуглецеві дати, набагато давніші - близько 52 тис. років.
Однак це датування також було непрямим, тому Микола Оводов (Інститут археології та етнографії СО РАН) і старший науковий співробітник Інституту геології і мінералогії СВ РАН Ярослав Кузьмін, які вивчали доісторичні копалини знахідки з алтайської печери, дійшли висновку про необхідність прямого радіовуглецевого датування черепа собаки.
Дослідження, проведені в США, Великобританії і Нідерландах, оскільки в Росії УМС-лабораторій немає, показали, що вік собачого черепа - близько 33,5 тис. років. Таким чином, на сьогоднішній день в світі відомі дві найдавніші собаки - в Бельгії і на Алтаї, що жили близько 33,5 - 36,5 тис. років тому, зазначають вчені. За даними морфологічного аналізу, алтайська собака дуже близька до викопної собаки з Гренландії, вік якої всього близько 1000 років, і значно відрізняється від сучасних їй вовків.
Вчені дійшли висновку, що одомашнення собак відбувалося в далекому минулому неодноразово і в різних частинах земної кулі, оскільки дикий предок собаки - вовк - жив повсюдно, і було перервано незадовго до максимуму льодовикового періоду 26 тис. років тому. Тільки в міру настання більш теплих природних умов (близько 17-18 тис. років назад) люди змогли знову, на цього разу остаточно, приручити собаку - першу домашню тварину. Ми сподіваємося, що майбутні дослідження покажуть, наскільки обґрунтована ця попередня модель.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас