"Ъ": Енергокомпаніям спростили вихід на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Енергокомпаніям спростили вихід на ринок

Енергетика
295
Постанову "Про внесення змін у додаток до інструкції про порядок видачі ліцензій" Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) на 33 скорочує кількість документів, необхідних для отримання ліцензій. У пояснювальній записці, опублікованій в п'ятницю на сайті комісії, йдеться, що скасовані насамперед документи, які дублюють один одного. "Наприклад, замість свідоцтва про держреєстрацію і довідки про включення до реєстру суб'єктів підприємницької діяльності тепер потрібно буде надати лише виписку з єдиного реєстру юросіб. В результаті спроститься вихід на ринок нових інвесторів, насамперед у сфері виробництва електроенергії", - заявляв раніше глава НКРЕ Сергій Тітенко.
Схвалення документа - частина реформи ринку електроенергетики, говорить високопоставлене джерело в Міненерго. Адміністрація президента зараз розробляє концепцію цієї реформи, яка передбачає ліквідацію ДП "Енергоринок" і перехід на прямі договори між виробниками та покупцями.
"Західні компанії неодноразово скаржилися нам на складну процедуру реєстрації в Україні. Зараз НКРЕ може відмовити майже будь-якій компанії - поки заявник отримував останній документ, термін дії першого уже закінчувався. Так можна добиватися ліцензії нескінченно", - пояснили в міністерстві. За словами джерела, в середньому комісія отримувала 10-15 позовів на рік через відмову видати ліцензії на постачання і виробництво електроенергії: "Є надія, що зі спрощенням процедури їх кількість знизиться".
Спрощення процедури важливе в контексті планованої приватизації генерацій і обленерго, зазначають у прес-службі "Укренергоконсалтинг" (управляє п'ятьма обленерго підприємців Григорія та Ігоря Суркісів). "Крім того, зараз багато компаній після підвищення тарифів для виробників альтернативної енергії взялися за "зелену" енергетику", - нагадують в компанії. З початку року вже три компанії - "Лан Груп", "Укрелектробуд" та "Український енергетичний розвиток" - ввели в експлуатацію нові потужності з виробництва електроенергії на малих гідроелектростанціях. А за останній рік не менше 20 компаній з Китаю, Польщі, Німеччини, Литви та Туреччини проявили зацікавленість у будівництві малих гідроелектростанцій, вітроелектростанцій та гелеоелектростанцій в Україні, додають в Міненерго.
Втім, залучити великі компанії в електроенергетику можливо тільки після переходу на прямі договори, вважає аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "В Росії спрощення видачі ліцензій свого часу вплинуло лише на рішення про вихід на ринок дрібних виробників, частка яких не перевищує 1-2% в обсязі виробництва електроенергії", - говорить він. На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, реформа ринку натрапила на необхідність підвищення тарифів для населення, яке уряд з політичних мотивів намагається відкласти.
"Тарифи зараз покривають лише третину витрат на виробництво електроенергії для населення, - зазначає пан Гудима. - Але уряд не поспішає змінювати ситуацію, воліючи звільнитися косметичними змінами, такими, як скорочення кількості дозвільних документів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас