Обама: Дефолту не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: Дефолту не буде

Валюта
4525
Президент США Барак Обама в прямому телеефірі повідомив, що він, лідер демократів у Сенаті Гері Рід, а також спікер палати представників Конгресу США Джон Бейнер змогли досягти компромісного варіанту вирішення проблеми підвищення ліміту держзапозичень. Обама запевнив націю, що країні вдасться уникнути дефолту.
"Я хочу повідомити, що лідери Конгресу змогли досягти згоди про зниження бюджетного дефіциту для уникнення дефолту, який надав би руйнівного впливу на нашу економіку", - сказав Обама, виступаючи на прес-конференції в Білому домі.
Обама повідомив, що вироблений проект документа, який найближчим часом буде поставлений на голосування в Конгресі. Президент заявив, що уряд США проведе скорочення бюджетних видатків, яких країна не знала з часів Президента Ейзенхауера. Угода дозволить скоротити дефіцит бюджету на 1 трлн дол протягом 10 років.
Президент США сказав, що досягнутий компроміс далекий від ідеалу, проте дозволить адміністрації зберегти програми зі створення нових робочих місць та підтримки освіти. Він також зазначив, що скорочення бюджету не завдасть шкоди економіці країни. "Кінцеве рішення щодо бюджетного дефіциту повинно бути збалансованим, і, незважаючи на заперечення деяких республіканців, ми повинні звернутися до найбагатших громадян Америки та бізнес-корпорацій, щоб вони відмовилися від податкових пільг. Я вірю в те, що нам необхідно внести додаткові кошти в медичні соціальні програми, щоб вони все ще були доступними майбутнім поколінням", - цитує слова Президента США радіостанція "Голос Америки".
Дуже важлива друга частина угоди з держборгу. Відповідно до неї в Конгресі створять двосторонній комітет, який повинен виробити пакет пропозицій щодо подальшого зниження дефіциту. Ці пропозиції будуть винесені на розгляд Конгресу до остаточного голосування.
"Протягом наступних місяців я буду продовжувати діалог з Конгресом, щоб донести до них свою позицію в прагненні досягти збалансованої угоди", - підсумував Обама.
Очікується, що голосування з документу відбудеться сьогодні.
Вчора учасники переговорів заявляли про прогрес у питанні про підвищення планки держзапозичень. Сенатор Чарльз Шумер сказав телеканалу CNN, що майбутнє скорочення держвитрат не повинно торкнутися виплат і пільг, передбачених програмами соціального страхування та медичної допомоги Medicare і Medicaid. При цьому він вважає, що в законопроекті слід закласти скорочення витрат на оборону, обсяг якого буде пропорційним скороченню дискреційних витрат у цивільних сферах.
За словами лідера республіканської меншини в сенаті М. Макконнелла, законопроект, який закладає основу для подальшого скорочення дефіциту скарбниці, не передбачає підвищення податків. Він також сказав, що має намір рекомендувати схвалити документ своїм соратникам по партії і розраховує, що узгоджений пакет набере "істотну кількість" голосів республіканців.
Нагадаємо, останнім часом республіканці та демократи вели дебати з приводу підвищення стелі держзапозичень США. Американське казначейство неодноразово попереджало, що у разі бездіяльності Конгресу воно, починаючи з 2 серпня 2011р., не зможе в повному обсязі обслуговувати свої боргові зобов'язання. Так, вже 4 серпня уряд необхідно погасити казначейські векселі на 90,8 млрд дол, однак без нового ліміту запозичень держава не зможе залучити нові позики для рефінансування старих.
Вперше ліміт держзапозичень був встановлений Конгресом США в 1917 р., щоб уряду було зручніше фінансувати свої потреби під час Першої світової війни. З того часу ліміт підвищувався законодавцями десятки разів, причому в більшості випадків це вважалося формальністю.
Наразі близько третини американського ринкового боргу належить іншим державам. Китай є найбільшим власником облігацій казначейства США (8% від загальної суми), на другому місці йде Японія (6%). Цікаво, що понад 40% державного боргу фактично належить самій державі, а саме Федеральній резервній системі й різним трастовим фондам уряду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас