Час віддавати борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час віддавати борги

Валюта
2818
Америка, як відомо, загрузла в боргах. А оскільки держава тільки бере в борг, а віддавати борги, зроблені урядом, доводиться платнику податку, то відомо, що кожному сьогоднішнього 35-ти річному американцеві з вищою освітою і доходом в 44 тис доларів в рік доведеться до кінця свого життя виплатити за урядовими боргами 61 тис доларів.
Американців це, зрозуміло, не радує, але погоджуватися на урізання, наприклад, соціальних витрат вони теж не хочуть.
Чому держава бере в борг
Держава бере гроші в борг для того, щоб покрити свої витрати, якщо для цього не вистачає податків та інших маніпуляцій з чужими грошима. Часто до масивних позика вдаються під час війни. І природно, що країна, яка вічно воює і вічно заграє з політичними лобі і виборцями нарощує свої борги з космічною швидкістю. Всі розуміють, що нескінченно так тривати не може і рано чи пізно витрати доведеться скоротити, але політики діють за принципом міліціонера - "тільки не в моє чергування і тільки не на моїй дільниці". Вони прагнуть сподобатися виборцям за рахунок нових державних витрат (зазвичай - на "соціальні потреби"). Фінансування цих витрат за рахунок зростання боргу дозволяє не вдаватися до непопулярної міри збільшення податків. Ну, а оплачувати ці витрати будуть вже не на "чергуванні" цього політика, а пізніше.
Чому державі дають в борг
З тієї ж причини, з якої держава бере в борг. На відміну від приватного підприємства, держава володіє невичерпним джерелом доходу у вигляді людей, в яких примусово вилучається частина коштів у вигляді податків. Це означає, що держава, на відміну від підприємства, практично не може збанкрутувати. Держава завжди має дохід і завжди може відмовитися від значної частини витрат. Це робить покупку державних зобов'язань (тобто, "інвестиції" в державні витрати) привабливим заходом.
Що відбувається зараз
Все XIX століття американська держава демонструвала бажання і здатність брати в борг, тому в 1917 році була встановлена законодавча стеля величини цього боргу. У цьому сенсі США - щаслива країна, оскільки наближення заборгованості до зазначеної в законі цифри привертає увагу публіки до проблеми і дає надію на її вирішення. В Україні, до речі, такої стелі немає і уряд вільно займає до посиніння. Нашого з вами, зрозуміло.
Зараз, як стверджують, зобов'язання американського уряду на 30-35% перевищують його доходи. Оскільки стеля боргів досягнута, може скластися ситуація, коли уряд не зможе зробити деякі регулярні виплати за своїми зобов'язаннями в рамках чинної структури витрат. Це і є дефолт. Однак, така ситуація зовсім не означає глобальної катастрофи (хоча, її, звичайно ж, можна організувати) і, найголовніше, не означає нездатності уряду платити взагалі.
Що відбудеться 2 серпня
2 серпня конгрес повинен проголосувати за підняття стелі зовнішнього боргу. Якщо це станеться, уряд буде вільно брати борги до досягнення наступного стелі. Якщо ні - уряду доведеться скоротити витрати, щоб укластися в рамки чинної норми. Наслідками дефолту можуть бути зниження кредитних рейтингів, зростання відсоткових ставок, активні фінансові спекуляції за участю облігацій США і девальвація долара.
Не хоче або не може
В уряду США є воістину невичерпний резерв скорочення боргу та уникнення дефолту зараз і в майбутньому - це скорочення власних витрат. І якщо Америка не робить цього, то тільки тому, що не хоче, а ніяк не тому, що не може. Політикам заважає все той же принцип міліціонера - тільки не в моє чергування і тільки не на моїй дільниці. Виборці не повинні бути розчаровані скороченням "соціальних завоювань".
Щомісяця уряд США "заробляє" 175 млрд доларів. Як стверджують, цього більш ніж достатньо для обслуговування боргу та забезпечення важливих державних витрат. Держава володіє 650 млн акрів землі, це приблизно одна третина території США. Продаж цієї землі, не рахуючи доходу, позбавить бюджет 11 млрд щорічних витрат на її обслуговування. Держава також володіє залізничною компанією Amtrak, поштою, контролем авіа трафіку і тому подібними конторами, які легко можна продати. Думаю, не потрібно нагадувати і про гігантський військовий бюджет, який просто знемагає в очікуванні на скорочення. Кінець-кінцем, навіть повернення до державних витрат рівня 2002-2003 року, як кажуть фахівці, вирішує проблему.
Світова куліса і закуліса
Припустимо, я держава і продаю вам свої облігації. Потім я бачу, що я не в змозі заплатити вам в строк. Що я зроблю? Правильно, проведу девальвацію своєї валюти, адже номінал облігації в - "моїй" валюті. Тепер я ніби винен вам менше (я опускаю тут інфляцію, як спосіб боротися з боргами, оскільки, на відміну від девальвацій, це постійний процес). Спекулятивність облігацій і постійна загроза девальвації - одна з причин того, що як кредиторами так і позичальниками на ринку зовнішніх позик дуже часто виступають держави. Всі вони винні один одному і всі готові спекулювати, особливо в "геополітичних" інтересах. Держави постійно ведуть між собою гру, міжнародні відносини давно перетворилися на свого роду покер, в якому успіх визначається не стільки послідовною політикою, скільки здатністю розгадати наміри один одного. Не потрібно думати, що взаємне володіння боргами робить світ більш стійким. Якщо ваших партнерів звуть Адольф або Саддам, про стійкість не може йтися.
Наслідки, які все одно настануть
Уявіть, що кредитор - це ви. Ви бачите, що ваш позичальник живе на широку ногу і зайнятий тим, що постійно нарощуючи свої борги, збільшуючи витрати і не збільшуючи свій дохід. Що ви будете робити? Якщо ваша мета - повернути гроші, то краще почати поступово позбуватися зобов'язань такого боржника, намагаючись обміняти їх на ліквідні активи. Якщо ж ваш позичальник раптом береться за розум, перестає тринькати гроші і показує вам програму скорочення витрат, то ви, як розумний кредитор, збережіть його зобов'язання, оскільки, можливо, він ще здатний відповідати за них. Тому, події, які будуть реально впливати на доцільність рішення "здавати" або "не здавати" долари настануть після 2 серпня і будуть полягати в тих рішеннях, які ухвалить президент і конгрес незалежно від того, чи буде піднято кредитну стелю чи ні.
Наслідки ці можна розсортувати в міру поліпшення. Найгірший сценарій - підняття стелі без скорочення витрат або з косметичними скороченнями. Середній - збільшення стелі плюс серйозні скорочення витрат, а найкращий сценарій - це дефолт, тобто неминуче скорочення витрат, що дозволяє підтримувати борги на нинішньому рівні. Гіпотетичними, але малоймовірними є сценарії радикального скорочення витрат після підняття стелі або після дефолту.
Що може загрожувати нам
У разі дефолту Америці обіцяють зниження суверенного кредитного рейтингу та підвищення відсоткових ставок. Навряд чи це можна вважати поганим результатом. Перше відбиває бажання давати в борг, а друге - брати в борг, тому ці наслідки скоріше позитивні, як для американців, так і для всіх інших.
Дійсною і найбільшою загрозою є девальвація долара. Багато хто чомусь вважає її наслідком дефолту, однак, це не так. Немає прямої залежності між девальвацією валюти та дефолтом. Рішення про девальвацію є чисто політичним і залежатиме, знову-таки, від того, як кредитори оцінять заходи уряду зі скорочення витрат. Якщо, скажімо, Обамі вдасться домовитися з китайцями, то девальвація може і відбутися. Важливо розуміти, що вона може відбутися як після ймовірного дефолту, так і після ймовірного підняття кредитної стелі (скажімо, як міра попередження такого дефолту).
У разі девальвації, звичайно, краще перекладати долар в більш надійні активи. Девальвація означає, серед іншого, що американський уряд ігнорує інтереси кредиторів і має намір і далі продовжувати свої ігри в покер. Якщо ви не гравець в покер і не розраховуєте зірвати на цьому великий куш, то краще позбавитися таких грошей.
Більш реальним наслідком можливого дефолту для нас є банальні спекуляції. Згадую 11 вересня 2001 р., коли я повинен був купувати квартиру, а спекулянти оголосили, що Америці кранти і намагалися купувати долари по 3 гривні. Це вдавалося їм цілих два дні, і тому квартиру я так і не купив. Тому, якщо раптом у США трапиться страшний і жахливий дефолт, не поспішайте позбуватися долара. Знайдеться маса шахраїв, які захочуть заробити на паніці. Привід здавати долари, причому, бажано не в обмін на гривні - це тільки підтверджена інформація про девальвацію.
Висновки
Дефолт не означає, що з економікою США відбувається щось не те, він означає лише, що уряд США не бажає скорочувати свої витрати. Не дефолт "обвалить долар". Долар "обвалить" уряд США, якщо влаштує девальвацію в надії скоротити номінальні борги.
Володимир Золотoрев
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас