Експерти застерігають від непередбачуваних наслідків кризи в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти застерігають від непередбачуваних наслідків кризи в США

Валюта
1801
Сенат США відмовився затвердити антикризовий план, раніше схвалений палатою представників. Експерти застерігають від небезпечних наслідків конфлікту в США для світової економіки.
Конфлікт навколо підвищення максимальної межі державного боргу в США досяг вирішальної фази. Як повідомляє в суботу, 30 липня, агентство dpa, Сенат США відхилив республіканський законопроект щодо підвищення стелі держборгу і скорочення бюджетного дефіциту. Проти затвердження проекту проголосували 59 сенаторів, 41 підтримав план. Раніше палата представників Конгресу затвердила план запобігання неплатоспроможності.
Проект передбачав підвищення стелі запозичення, що становить зараз 14,3 трильйона доларів, на 900 мільярдів і скорочення держвитрат на 917 мільярдів доларів. Якщо сторони не зможуть досягти компромісу до 2 серпня, США загрожує неплатоспроможність. Рейтингові агентства звертають увагу на крайню серйозність проблеми. Експерти побоюються, що криза може обернутися непередбачуваними наслідками для всієї світової економіки.
"Проблему слід вирішити конституційними засобами"
Директор Інституту економічних досліджень IWH Ульріх Блум (Ulrich Blum) застеріг, що в світі може виникнути криза небувалих масштабів. "Стрімко зросте безробіття, тому що зваляться багато ринків", - заявив експерт газеті Saarbrücker Zeitung. На його думку, криза в США може також викликати непрямі негативні наслідки. Так, наприклад, якщо почнуть розорятися французькі фірми у зв'язку з відсутністю попиту на їх продукцію в США, то це призведе до скорочення німецького експорту до Франції. "Під час останньої кризи нам вдалося, образно кажучи, помістити німецьку економіку в холодильник і через рік витягти її звідти", - пояснив експерт.
Після періоду "заморожування" знову почалося зростання. Однак повторення такого розвитку подій стане неможливим у випадку загострення кризи в США, відзначив Блум. На його думку, для збереження довіри світових ринків проблему в США можна вирішити тільки конституційними засобами. Зокрема, має бути зафіксовано, в яких випадках можна робити борги, а в яких - ні. Тут першопрохідцем є Німеччина, де стеля заборгованості зафіксована в Основному законі, нагадав експерт.
У свою чергу глава Федерального об'єднання оптової та зовнішньої торгівлі (BGA) Антон Бернер (Anton Börner) звернув увагу на те, що Сполучені Штати, будучи провідною світовою економічною державою, несуть особливу відповідальність. Конфлікт у Вашингтоні вкрай негативно позначається на сформованій системі. Абсолютно неприпустимо, щоб передвиборні тактичні політичні ігри підірвали світову економіку і поставили під загрозу фінансові ринки. "Я не розумію, що відбувається, у мене немає слів. Не можна так поводитися зі світовим товариством", - підкреслив експерт.
Михайло Степовик
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас