Радмін Білорусі запропонував парламенту ввести покарання за "мовчазні пікети" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радмін Білорусі запропонував парламенту ввести покарання за "мовчазні пікети"

759
У Білорусі навіть мовчазне перебування людини в публічному місці можуть кваліфікувати як правопорушення. Це станеться, якщо парламент країни схвалить зміни і доповнення в закон про масові заходи, запропоновані Радою міністрів. У новому законопроекті міститься формулювання "вчинення бездіяльності", яке прирівнюється до пікетування і карається штрафом у кілька так званих базових величин (його максимальний розмір складе в перерахунку близько 175 євро) або адміністративним арештом стороком від 5 до 15 діб, пише Deutsche Welle.
Пікетуванням вважається, зокрема, "спільне масова присутність громадян у заздалегідь визначеному громадському місці, у тому числі під відкритим небом, і встановлений час для здійснення заздалегідь встановленої дії чи бездіяльності, організоване, в тому числі через глобальну мережу Інтернет або інші інформаційні мережі, для публічного вираження своїх суспільно-політичних настроїв чи протесту".
Незалежні експерти вважають, що такі зміни в законодавстві ще більше обмежать гарантоване Конституцією право громадян на свободу зібрань, оскільки, наприклад, дозволять прирівняти до несанкціонованого пікетування флешмоб чи інший захід, в тому числі який не має суспільно-політичного характеру.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас