Обама: Конгрес зробить непрощенну помилку, якщо не підвищить стелю держборгу до другого серпня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: Конгрес зробить непрощенну помилку, якщо не підвищить стелю держборгу до другого серпня

Казна та Політика
953
Президент США Барак Обама вкотре закликав республіканців і демократів у конгресі домовитися про єдиний план, який дозволить підняти ліміт держборгу до другого серпня 2011 р. і одночасно почати послідовне скорочення бюджетного дефіциту. Спробам умовити конгрес підвищити планку держборгу Обама присвятив своє щотижневе суботнє звернення до нації, опубліковане на сайті Білого дому, повідомляє РБК.
"Є безліч способів вирішити цю проблему. Конгрес повинен знайти загальну платформу і розробити план, який зможе отримати підтримку обох партій в палаті представників. І це повинен бути такий план, який я зможу підписати до вівторка (2 серпня 2011 року)", - заявив глава Білого дому. За словами Обами, якщо конгрес допустить технічний дефолт США, це буде "непростимо".
Сьогодні вночі кризова ситуація навколо ліміту держборгу ненадовго зрушилася з мертвої точки, коли "республіканська" палата представників проголосувала за законопроект, ініційований спікером палати, республіканцем Джоном Бейнер. Проте вже через пару годин "демократичний" сенат поставив хрест на плані, який передбачав збільшення ліміту запозичень на 900 млрд дол (цього вистачило б США всього на кілька місяців).
Обама виступав категорично проти плану Бейнера, оскільки в такому випадку проблема йшла на задній план на дуже короткий термін.
Лідер демократичної більшості в сенаті Гарі Рід висунув власний план, який передбачає скорочення федеральних витрат на 2,2 трлн дол протягом 10 років і підвищення планки держборгу на 2,5 трлн дол, чого адміністрації має вистачити до наступних президентських виборів в кінці 2012 р. Рід планує протестувати підтримку цього законопроекту з боку республіканців на процедурному голосуванні в сенаті 31 липня. Остаточне голосування може відбутися першого серпня.
У конгресу США і Білого дому залишається менше чотирьох днів, щоб домовитися про чергове підвищення ліміту держзапозичень, який був встановлений законодавцями на позначці 14,29 трлн дол в лютому 2010 р. Борг федерального уряду вже перевищує цю цифру (невелика частина зобов'язань Мінфіну США не потрапляє під офіційний ліміт). Американське казначейство неодноразово попереджало, що у разі бездіяльності конгресу не зможе в повному обсязі обслуговувати свої боргові зобов'язання починаючи з другого серпня 2011 Так, вже 4 серпня уряду необхідно погасити казначейські облігації на 90,8 млрд дол, однак без нового ліміту запозичень держава не зможе залучити нові позики для рефінансування старих.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас