Пошук "стрілочників" за аварії на шахтах вже розпочався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пошук "стрілочників" за аварії на шахтах вже розпочався

Казна та Політика
803
Економлячи на модернізації шахт, їх господарі все частіше змушені виділяти "похоронні" гроші сім'ям загиблих шахтарів.
Сьогодні вранці на державній макіївській шахті ім. Бажанова обрушився копр висотою близько 70 м. Згідно з останніми даними, троє людей загинули, ще четверо госпіталізовані, тривають пошуки восьми гірників. Вся зміна підземних робітників, - порядку 538 шахтарів, - самостійно резервними стовбурами вибиралася на поверхню.
Зруйнована конструкція мала пристойний вік - 1953 року виготовлення. Цілком ймовірно, що сталева махина, яка до цього часу піднімає і спускає в забій, як вантажі, так іноді і гірників, просто проржавіла. Поки не зрозуміло, чи виносив, наприклад, Держгірпромнагляд приписи про його ремонт або демонтаж. З такими нюансами тепер розбиратиметься президентська рать: Янукович терміново доручив МНС і СБУ "ретельно вивчити всі обставини аварії".
Про роль рятувальників в цьому інциденті мало що відомо. Вони сьогодні в основному задіяні в ліквідації набагато більш страшної аварії - на шахті "Суходольська-Східна" в Луганській області на горизонті 915 м стався вибух метано-повітряної суміші. За останніми даними загинули 17 гірників, ще двоє гірників госпіталізовані, доля дев'яти залишається невідомою. Наразі з'ясовуються обставини трагедії, на місці події працює урядова комісія, на Луганщину, перервавши відпустку, приїхав Президент Віктор Янукович.
Подібні вибухи часті у вугільній промисловості. Головними причинами зазвичай називають "раптовий викид", "непрогнозовані гірничо-геологічні явища" і т.д. І якщо при аваріях з масовою загибеллю людей на державних шахтах стрілочників знаходять досить швидко, то на приватних підприємствах і події розгортаються більш драматично. Ситуації з "Суходольській-Східній" тільки ім'я власника надає особливий статус - шахта належить компанії "Краснодонвугілля", що входить до складу групи "Метінвест", підконтрольної Рінату Ахметову.
Якщо і знайдуть винних в аваріях на "Суходольській-Східній" і шахті ім. Бажанова, то ними можуть виявитися представники рядової або середньої ланки вугільного підприємства. Або ж як причини аварії будуть названі фактори, що не залежать від людини. Навряд чи зазнає покарання керівництво шахт, не кажучи вже про власників першої. В усякому разі, про це можуть свідчити пошуки винних у подібних аваріях за останні кілька років.
Шахти в Краснодонському районі Луганської області одні з найнебезпечніших на Донбасі і в Україні. Так, 2000-й рік запам'ятався тим, що стався вибух на шахті ім. Баракова, який забрав життя 80 гірників. Крім того, 5 років тому вибухала і шахта "Суходільська-Східна". У 2006 році під час аварії загинули шестеро людей, а через деякий час стало відомо, що в лікарні померли ще двоє гірників. Останній інцидент на цій шахті стався не так давно - 11 червня 2011 року. Тоді загорілися дерев'яні конструкції. Через задимлення на поверхню шахти самостійно вийшли 59 гірників, що було поблизу вогнища загоряння. 230 шахтарів продовжували працювати. Про жертви і потерпілих нічого не повідомлялося.
Причинами аварій на шахтах Краснодонщини найчастіше стають викиди газу метану. За підсумками розслідування аварії на шахті ім. Баракова, винними були визнані п'ять посадових осіб шахти: головний інженер, головний механік, начальник транспортного ділянки, директор шахти і гірський майстер.
Що ж до аварії на шахті "Суходольська-Східна", яка сталася 5 років тому, то в ЗМІ не проходила інформація про судові розгляди після трагедії. Відповідно, винні публічно не були названі.
Показова історія і з самою "кривавою" шахтою країни - ім. Засядька. Маститий "регіонал" Юхим Звягільський, господар цього орендного підприємства, хитромудра приватизація якого сьогодні йде повним ходом, не поніс жодного покарання. Тоді в 2007 році загинули 106 гірників, що стало похмурим рекордом для вугільної промисловості України, та й усього світу.
Рідні "убитих шахтарів" і гірники, які вижили, тоді у відкриту, на відеокамери говорили, що в шахті абсолютно не дотримувалися правил техніки безпеки, тупо "гнали план". Не дбали про розгазування виробок, внаслідок чого накопичився метан, який влаштував підземне пекло.
І голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак відверто заявляв, що причиною двох вибухів поспіль було порушення правил вуглевидобування з боку керівництва шахти. Розгорівся гучний скандал. Надбанням гласності стали слова Звягільського, сказані одному з надто завзятих інспекторів Юрію Скрипнику: "Будеш харкати кров'ю і сидіти на нарах". Але крайніми виявилися рятувальники. Начальника центрального штабу ДВГРС Сергія Смоланова і п'ятьох його підлеглих, у тому числі рідного брата керівника гірничорятувальної служби Ігоря, ГПУ звинуватило в порушенні правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах. Тяганина триває досі, і стала в деякому роді номінальною у вугільпромі - за загибель гірників судять тих, хто рятує, а не винуватців.
Вугільна промисловість, схоже, давно перетворилася на масштабний "конверт з відмивання" бюджетних грошей, де відсотки сплачуються життями шахтарів, стверджують експерти. Семимільярдний бюджет галузі віддається на "розпил" вугільним генералам і персонам, наближеним до перших осіб країни. На безпеку в цьому фінансовому документі виділяється більше 260 млн. грн. Це копійки в порівнянні з необхідністю, неодноразово заявляли профлідери всіх мастей. Але при цьому, на розвиток і техпереоснащення в документі прописано близько 2 млрд. грн. За ці гроші, до речі, і повинні будувати нові копри. Але це явно не входить в плани господарів шахт.
Правда, час від часу власникам шахт доводиться виплачувати "похоронну" допомогу. Керівництво "Краснодонвугілля" вже пообіцяло виділити кожній постраждалій родині по 1 млн. грн. Чим же закінчаться слідчі дії після сьогоднішніх аварій, поки передбачити складно. Зрозуміло тільки одне - навряд чи найближчим часом можна чекати на істотне зменшення новин про чергові аварії на шахтах Донбасу.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас